HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 12 EKİM 2024, CUMARTESİ

Balıkta avcılık üretimi düşüşte

Balıkçılıkta av yasağı bugün itibarıyla başladı. 1 Eylül'e kadar devam edecek av yasağıyla ilgili açıklamada bulunan TZOB Başkanı Bayraktar, "Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçılarımızın av yasaklarına uymaları gerekiyor" dedi
15.04.2023 12:50
Balıkta avcılık üretimi düşüşte
Balıkta avcılık üretimi düşüşte
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Nisan'da (bugün) başlayan av yasağına ilişkin yaptığı açıklamada, "15 Nisan'dan sonra tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar balık avlayamayacak. Av yasakları balık popülasyonunu ve denizlerimizi korumak için alınan bir önlemdir" dedi. Av yasağının 1 Eylül 2023'e kadar devam edeceğini ve su ürünleri üretiminde sürdürülebilirlik için yasaklara uyulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: "Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçılarımızın av yasaklarına uymaları gerekiyor. Yasak avcılık faaliyetlerinin de İl/İlçe Müdürlüklerimize ya da Jandarmaya bildirilmesi önem taşıyor. Av yasağı süresince balıkçı tezgâhlarında daha çok kültür balıkları olan çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen balıkları ve av sezonunda avlanıp uygun koşullarda saklanan balık türlerini bulmak mümkün olacak. Av yasağının başlamasıyla birlikte, balıkçılar karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda ve su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla avcılık yapabilecek. Av yasaklarına uyulması sektör için büyük önem taşıyor. Tezgâhlardaki balık çeşitlerinin ve miktarlarının azalmaması için yoğun baskı altında yapılan avcılıkta yasaklar büyük rol oynuyor. Balık alırken boy yasağına aykırı olarak avlanmış küçük balık satışına, av yasağı süresince yasak olan türlerin satışına ve balık satış yerlerinde asgari hijyen şartlarına uyulup uyulmadığına dikkat edilerek balık alınmalıdır. Vatandaşların bu yöndeki tavır ve tutumları balıkçılık sektörü için büyük önem arz ediyor."

Çok az balık tüketiyoruz



Su ürünleri üretim rakamlarına göre avcılıkta düşüş, yetiştiricilikte ise büyüme görüldüğünü ifade eden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "2002 yılında 566 bin 682 ton ile su ürünleri üretiminin yüzde 90.3'ü avcılıkla karşılanırken bu rakam 2012 yılında 432 bin 442 ton ile yüzde 67.1'e, 2020 yılında ise 328 bin 165 ton ile yüzde 41.1'e geriledi. 2002 yılında 61 bin 165 ton ile su ürünleri üretiminin yüzde 9.7'sini yetiştiricilik karşılarken bu rakam 2012 yılında 212 bin 410 ton ile yüzde 32.9'a, 2020 yılında ise 471 bin 686 ton ile yüzde 58.9'a yükseldi. 20 yıl önce ülkemizin balık ihtiyacının neredeyse tamamı avcılık üzerinden karşılanıyordu. Günümüzde ise yetiştiricilik sayesinde geçmiş yıllara göre avcılığa bağımlılık azaldı. 2021 yılında yılı su ürünleri üretimimiz yüzde 1.8 oranında artarak, 799 bin 851 tona yükseldi. Su ürünleri üretimimizin 32.8'ini avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, yüzde 4.1'ini avcılık yoluyla elde edilen diğer deniz ürünleri, yüzde 4.1'ini avcılık yoluyla elde edilen iç su ürünleri ve yüzde 59'unu yetiştiricilik ürünleri oluşturuyor. Avlanan balık türlerinde ilk sırada yüzde 57.8'lik pay ile hamsi geliyor. Hamsiyi sırasıyla çaça, istavrit ve sardalya izliyor. Kişi başına su ürünleri tüketimimiz gelişmiş ülkelere oranla oldukça düşük kalıyor. Dünyada kişi başına su ürünleri tüketimi yaklaşık 20 kilogramdır. Kişi başına balık tüketimi 6,7 kilogram olan ülkemizde su ürünleri tüketiminin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasına ihtiyaç vardır" diye konuştu.


Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.