HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 EKİM 2024, CUMA

Böyle bir günde de zam yapılmaz ki...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıtta ÖTV tutarları arttı. Üstelik de hükümetin büyük değer verdiği 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde... Kurşunsuz benzinden alınan ÖTV tutarı 7.52 liraya, motorinden alınan ise 7.05 liraya yükseldi. Otogazda ise 5.77 lira ÖTV alınacak. İstanbul'da motorinin fiyatı 32.32, benzininki ise 34.02 liraya çıktı. Yarından itibaren A'dan Z'ye her şeye zam gelmesi bekleniyor.
17.07.2023 14:14
Böyle bir günde de zam yapılmaz ki...
Böyle bir günde de zam yapılmaz ki...
En düşük memur maaşını 22 bin liraya yükselten, emekliye yüzde 25 zam veren hükümet, oluşabilecek bütçe açığını kapatmak için tasarruf yapmak yerine vergileri yükseltmeyi tercih ediyor. Önceki hafta A'dan Z'ye pek çok ürünün KDV'sini arttıran, yurtdışından getirilen telefonların kayıt ücretini 6 bin liradan bir çırpıda 20 bin liraya yükselten hükümet, kurumlar vergisini de yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarmıştı. Dahası pasaport, noter, mahkeme harçlarına okkalı zamlar yapılmıştı. Üniversite harçları da 11 yıl sonra geri getirilmişti.

Bu kez akaryakıta katmerli zam

Akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında artışa gidildi. Üstelik de hükümetin büyük değer verdiği 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde... Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin ÖTV Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, ÖTV tutarları motorinde ve 95 oktan benzinde litre başına 5 lira ve LPG'de 4 lira artırıldı.

İşte yeni fiyatlar...

Böylece 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 7.53 lira, 98 oktan kurşunsuz benzinin özel tüketim vergisi ise litre başına 7.89 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 7.06 lira, LPG üzerinden de 5.78 lira ÖTV alınacak. İstanbul'da motorinin fiyatı 32.32, benzininki ise 34.02 liraya çıktı.

Memura yapılan zamma kaynak bulundu!

Aralarında akaryakıtın da bulunduğu çok sayıda ürünün KDV'si geçen hafta yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmişti. Böylece 1 litre benzinden alınan toplam vergi 13 lirayı, 1 litre motorinden alına vergi ise 12 lirayı geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Türkiye'de geçen yıl 3 milyar 296 milyon litre benzin, 24 milyar 543 milyon litre de motorin satılmıştı. Satışların bu yıl daha da artması bekleniyor. Böylece devletin akaryakıttan elde ettiği aylık vergi geliri 35 milyar lirayı aşacak. Bu da memurlara yapılan zammın karşılanması için yeterli olacak. Memura yapılan zammın aylık bedeli ise yaklaşık 40 milyar lira...

Doğal gazda da ÖTV artırıldı

Doğal gaz üzerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarında artışa gidildi. Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin ÖTV Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre ÖTV tutarı standart metreküp başına doğal gazda 7.47 kuruş, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda ise metreküp başına 2.79 lira oldu. Doğal gazda bir önceki ÖTV oranı standart metreküp başına 2.3 kuruş, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda 86 kuruş olarak belirlenmişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.