HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 08 EYLÜL 2024, PAZAR

Enflasyon mevcut sistemin sonucudur

08.05.2023 01:23
Enflasyon mevcut sistemin sonucudur
Enflasyon mevcut sistemin sonucudur
Ülkemizin yaşadığı kronik ekonomik sorunların "seçimlik", dostlar alıverişte görsün mantığıyla atılmış bir takım adımlarla çözülemeyeceğini her fırsatta ifade ediyoruz.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, birçok kez, ekonominin çıkmaza girdiğini ifade ederek, "Bu sistemsel bir sıkıntıdır kişilerin değişmesi çözüm değildir, sistemin değişmesi lazım" tespitinde bulunmuş ve tek çözüm olarak Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ne işaret etmişti.

Bugün ülkemiz birçok ekonomik sorunla aynı anda mücadele etmek zorunda… Örneğin yüksek enflasyon… Maliyet artışlarından kaynaklanan yüksek enflasyon, aynı oranda geliri artmayan vatandaşlarımızın kabusu haline dönüşmüştür.

Ülke nüfusunun yüzde 98'inin gelirinin açlık ya da yoksulluk sınırının altında kaldığı bir ekonomik atmosferde, vatandaşların alım gücünün günden güne nasıl eridiğine başka bir kanıt sunmaya ihtiyaç yoktur kanaatindeyim.

TL'deki değer kaybı da buna eklendiğinde, ülkemizin neden Bulgar'a, Yunan'a, İranlı'ya, Gürcü'ye, İngiliz'e, Rus'a ve hatta sığınmacıya ucuz, bu ülkenin kendi insanlarına pahalı olduğunun cevabını bulmuş oluruz.

Mesele şu; ekonomi yönetimi bu hastalığın nedenlerini bilimsel olarak araştırıp sorunu bu işi bilen uzmanlarla çözme yoluna mı gidiyor, yoksa çözüyormuş gibi davranıp sorunu halının altına süpürmeye mi çalışıyor?

Maalesef ülkemizde çözümü olmayan siyasiler iş başında olduğu için, genellikle uygulanan yöntem hep ikincisi oluyor.

Şimdi rakamlarla bir durum değerlendirmesi yapalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2.39, yıllık enflasyon ise yüzde 43.68 oldu. Son 1 yılda ete, süte, peynire, sebze ve meyveye gelen zamlara baktığımızda, TÜİK'in bu yüzde 43.68'lik enflasyon rakamı gerçeği yansıtıyor mu, bunun cevabını siz söyleyin.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) açıkladığı İstanbul'un enflasyonu yüzde 67.20 iken, akademisyenlerin oluşturduğu ENAG'ın enflasyonu ise yüzde 105.

Şu doğru; doların, faizin, enerji, hammadde ve akaryakıt fiyatlarının seçim öncesi baskılanması sebebiyle maliyetler daha önceye göre çok fazla artmadığı için enflasyon oranlarında bir düşüş gözlemleniyor ama buna rağmen markette, pazarda maruz kalınan enflasyon yüzde 43.68 değil…

Beni asıl endişelendiren ise, seçim sonrası ödenecek acı fatura… Seçim sonrası dolar kurunu baskılamak, mevcut kırılgan koşullarda faizleri tutabilmek, hammadde ve enerji giderlerini artmamasını sağlamak bunlar mümkün gözükmüyor.

Nasıl deprem fay hatlarında enerji biriktiği zaman bu enerjinin boşalması depremlerin şiddetini artırıyor ve daha yıkıcı oluyorlarsa, ekonomide de sorunları çözmek yerine baskılamak aynı neticeyi doğurur.

Bir yayın sıkıştırılıp, sonra bırakılması gibi…

BTP lideri Hüseyin Baş, hatırlarsanız, 'seçim dönemindeki yalancı baharlara aldanmayın' uyarısı yapıyordu. Seçim öncesi taşıma suyuyla oluşturulan yalancı baharın, seçim sonrası kusursuz bir fırtınaya dönüşmesi kaçınılmazdır.

Yaşanılan sorunlar sistemseldir, uyguladığımız neoliberal kapitalist sistemin bir sonucudur, yapısal ve kalıcı çözümler için mutlaka ve mutlaka bu kokuşmuş, demode olmuş sistemin acilen bırakılması şarttır.

BTP lideri Baş'ın, geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da gerçekleşen "Yarının Meclisi" programında enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirme çok önemliydi.

Malum, AKP hükümeti her fırsatta enflasyonun bir sonuç olduğunu açıklıyor, muhalefet de bunu eleştiren açıklamalar yapıyordu. İktidar enflasyon sonuçtur diyordu ama uyguladığı politikalar bırakın bu sonuç olan enflasyonu düşürmeyi, daha da artırıyordu. Yine altını çizelim, seçim sürecinde maliyetlere suni baskılar oluşturarak enflasyonun geçici düşürülmesi sakın sizi aldatmasın.

Enflasyonun bir sonuç olduğunu vurgulayan Sayın Baş, muhalefetin 2 yıl sonra enflasyonu tek haneye düşüreceğini vaat etmesini eleştirerek, "Neden 2 yıl?" sorusunu sordu. Enflasyonun, fiyat artışlarından kaynaklanan bir sonuç olduğunu belirten Baş, "Bu sorunu çözebilecek bir çözümün varsa bunu hemen uygularsın, eğer 2 yılda çözerim iddiasında bulunuyorsan sakın bu işe hiç girmeyin, ekonomiyi bize bırakın biz bu sorunu çözeriz" dedi.

Problemlerin çözümü işi bilen için çok kolaydır, bilmeyen için ne kadar süre verirsen ver bir netice alamazsın. Yüksek enflasyon sorununu çözebilecek çözümler sadece ve sadece BTP'nin parti programında bulunan Milli Ekonomi Modeli'nde var. (Murat Çabas/mcabas @ yenimesaj.com.tr)

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.