HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 HAZİRAN 2024, CUMARTESİ

Kaldırılmış üniversite harçları geri getirildi

Uygulanan yanlış ekonomi politikaları sonucunda oluşan devasa bütçe açığını, vergilere zam üstüne zam yaparak, en düşük emekli maaşını artırmayarak kapatmaya çalışan hükümet şimdi de öğrencilerin cebine elini attı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrencilerden 2012 yılından bu yana alınmayan üniversite harçları geri getirildi
17.07.2023 13:54
Kaldırılmış üniversite harçları geri getirildi
Kaldırılmış üniversite harçları geri getirildi
Ülkemizde üniversite kazanmak oldukça zor, okumak da giderek zorlaşıyor. Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) başvuran 3.5 milyon öğrencinin toplamda sadece 3'te 1'i, yani 1.1 milyonu 'üniversiteli' olabilecek. Başvuranların 3'te 2'si ise büyük bir hayal kırıklığı içinde üniversite kapısından geri dönecek. Anayasasında "Eğitim ve öğrenim hakkı" bulunan ülkemizde, yapılan sınavlarla milyonları üniversite kapılarından döndürmek hiç doğru bir yaklaşım değil. YKS'yi kazanıp üniversite kapısından içeri girenleri de başta okuma maliyeti olmak üzere büyük zorluklar bekliyor. Hükümetin aldığı yeni bir kararla, üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolacak olan öğrencilerden yeniden üniversite harcı alınmaya başlanacak. Halbuki bu harçlar 2012 yılından bu yana alınmıyordu.

 
2012 yılından beri alınmıyordu

 2023-2024 dönemi üniversite harç ücretleri açıklandı. Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala, gözler harç ücretlerine çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre birinci öğretim öğrencileri için üniversite harçları geri getirildi. Karara göre, birinci öğretim öğrencileri de harç ödemesinden sorumlu olacak, harç ödemeyenler üniversite okuyamayacak. Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyordu. İkinci öğretim ve uzaktan eğitim programlarında eğitim alan öğrenciler ise harç ödemeye devam ediyordu.

 
Tıp fakültelerinin harcı 1573 lira

 Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre öğrencilerin ödemesi gereken ücret çizelgesindeki bölümler şöyle: Tıp fakülteleri 1573 TL, diş hekimliği 1316 TL, veterinerlik 1029 TL, pilotaj 1252 TL, bilgisayar 1032 TL, inşaat 1032 TL, mimarlık 1032 TL, güzel sanatlar 841 TL, fen edebiyat 757 TL, hukuk 833 TL, iktisat 833 TL, işletme 833 TL, ilahiyat 757 TL, eğitim 757 TL, yabancı dil 757 TL, iletişim 757 TL, açık öğretim 172 TL, konservatuvar 1568 TL, turizm 507 TL…

 
kinci öğretimde fiyatlar uçuyor

 Üniversitelerde ikinci öğretim programlarında okuyan ya da uzaktan eğitime dahil olan öğrenciler için de üniversite harçları yükseldi. İkinci öğretim; bazı yükseköğretim kurumlarında normal-örgün, önlisans ve lisans programlarının bir kısmının eşdeğeri programlar açılması ve bu programların örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde, hafta sonunda) yürütülmesine denir. Uzaktan eğitim ise, fiziksel olarak öğrencilerin bulundukları yerlerde olmasını gerektirmeksizin, teknolojinin imkânlarından yararlanılarak, öğrenci ve öğretmenlerin bir internet ortamında eşzamanlı ya da eşzamanlı olmadan değişik şekillerde ders işledikleri, planlı bir öğretim şeklidir. Bu bölümlerde fiyatlar oldukça yüksekti, daha da zamlanmış oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan zamlı harç tarifesi şöyle: Veterinerlik 5 bin 683 TL, pilotaj 11 bin 368 TL, bilgisayar, inşaat ve mimarlık 4 bin 70'şer TL, fen edebiyat 3 bin 411 TL, hukuk, iktisat ve işletme 3 bin 76'şar TL…

 
Erdoğan harçları kaldırmakla övünmüştü

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Şubat'ta yaptığı konuşmada, üniversite harçlarını kaldırdığı için övünmüştü ve "Bu harçları kaldıran CHP iktidarı değil, AK parti iktidarıdır" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan şöyle konuşmuştu: "Göreve geldiğimizde, gençlerimizin en büyük sıkıntılarından biri üniversite harçlarıydı. Şimdi üniversite harçları sorunu kaldı mı, hepsini kaldırdık. Bunu biz yaptık. Marjinal gruplar sokakları yakıp yıkıyordu bu harçlardan dolayı. Şimdi ben gençlere sesleniyorum. Bu harçları kaldıran CHP iktidarı değil, AK parti iktidarıdır. Biz üniversite harçlarını tamamen kaldırmak suretiyle hem bu örgütlerin istismar aracını ellerinden aldık, hem de ailelerimizin yükünü hafiflettik."

 
Üniversite kapısından girmek de zor

 Bu senenin yeni üniversite adayları büyük bir heyecanla sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyorlar. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 20 Temmuz 2023 tarihinde duyurulacak. Öğrencilerin tercih edeceği devlet ve vakıf üniversitelerinde (208) toplam ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplamda 853 bin kontenjan ayrıldı. Bu kontenjana açık öğretim ve uzaktan öğretim kontenjanları eklendiğinde 1 milyon 61 bin kontenjana ulaşılıyor. 2023 yılında ilk kez eklenen 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adayları ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar dahil edildiğinde ise tercih kılavuzunda öğrencilerin tercih edeceği toplam kontenjan 1 milyon 111 bine çıkıyor. Toplamda 3 milyon 527 bin 466 adayın başvuru yaptığı dikkate alındığında 2 milyon 416 bin 466 aday büyük bir hayal kırıklığı yaşayacak. Görüldüğü gibi, üniversite milyonlarca gencimiz için ulaşılması zor bir kapı; milyonlarcası içinse geri getirilen yüksek harçların yanı sıra barınma, ulaşım, yemek gibi masraflar da dahil edildiğinde büyük bir ekonomik yük olarak duruyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.