HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 16 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

Çiftçiden Kara düzene isyan

09.08.2024 10:11
Çiftçiden Kara düzene isyan
Çiftçiden Kara düzene isyan

İçine itildikleri kara düzene isyan eden Karacabeyli domates üreticileri dün yol kapattı; üreticinin değil, şirketlerin yanında duran iktidarı istifaya çağırdı.

Domates üreticilerini salça fabrikalarına bağımlı hale getiren sözleşmeli tarım düzeni, çiftçiyi ürettikçe borçlanır hale getirdi.

ÜRETİCİ ARTIK ŞİRKETLERE BAĞIMLI

Sözleşmeli tarımla salça fabrikaları domates üreticisiyle anlaşma yapıyor. Şirketler üreticiyi, fide, ilaç ve tohum vererek borçlandırıyor. Hasat zamanı geldiğinde ise domatesi çürümeden satmak için 3-4 haftası olan üreticilerin zaman darlığını ve kendilerine borçla bağımlı olmasını fırsat bilerek maliyetleri bile karşılamayan rakamlar dayatıyor.

ŞİRKETLER HİÇ VERGİ ÖDEMİYOR

Tröst oluşturarak fiyat birliği sağlayan firmalar, iktidarın ihracat yasakları sayesinde geçen yıl fazladan salça depolamış olmalarına da dayanarak bu yıl kilosu 3 liraya mal olan domates için fiyatı 1.8 liraya kadar indirdi. Bu sistemi yürüten şirketler de neredeyse hiç vergi ödemiyor. Tamek son 3 yıldır, Tukaş ise 2021 ve 2022'de hiç vergi vermedi.

BİR BARDAK ÇAY İÇİN 12 KİLO DOMATES

Gazetemize konuşan Bursa Karacabeyli üretici, 1.8 liranın 1 lirasını işçiliğe harcadıklarını, 80 kuruşun hepsi kendilerine kalsa bile bir bardak çay içmek için 12 kilo domates satmaları gerektiğini anlattı: "Domatesi geçen seneden de ucuza almak istiyorlar. Çiftçi fabrikaların dediği fiyattan satarsa sonraki sene tarlayı yakıp gitmek zorunda kalır."


Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.