HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 TEMMUZ 2024, PAZARTESİ

Bir ayda en az 5 tarım işçisi çocuk boğularak yaşamını yitirdi

27.06.2024 10:22
Bir ayda en az 5 tarım işçisi çocuk boğularak yaşamını yitirdi
Bir ayda en az 5 tarım işçisi çocuk boğularak yaşamını yitirdi
İSİG Meclisi'nin verilerine göre son bir ayda en az 5 mevsimlik tarım işçisi çocuk serinlemek için girdikleri sularda boğularak yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre bu yılın ilk beş ayında en az 24 çocuk işçi hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıl en az 54 çocuk işçi hayatını kaybederken, hayatını kaybeden çocukların yüzde 53'ü tarım işçisiydi. İSİG Meclisi'nin verilerine göre son bir ayda ise en az 5 mevsimlik tarım işçisi çocuk serilenmek için girdikleri sularda boğularak yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ölümler şöyle sıralandı:

"Fatma Sarıgül, 16 yaşında.. Zehra Budak, 13 yaşında.. Mevsimlik tarım işçileri.. Ankara Şereflikoçhisar'da sıcak havadan bunalıp girdikleri Hirfanlı Barajı'nda boğularak hayatlarını kaybettiler. Çalışmak için Şanlıurfa Akçakale'den gelmişlerdi..

Hasan Y. 15 yaşında, mevsimlik tarım işçisi.. Konya Güneysınır'da serinlemek için girdiği Kızılöz Baraj Göleti'nde boğularak hayatını kaybetti.. Çalışmak için Şanlıurfa'dan gelmişti..

Muhammed Mustafa Kiraz.. 11 yaşında, mevsimlik tarım işçisi.. Malatya Kale'de serinlemek için girdiği baraj gölünde boğularak hayatını kaybetti.. Çalışmak için ailesiyle Şanlıurfa Siverek'ten gelmişti..

Muhammed Hinki.. 14 yaşında, Suriyeli mevsimlik tarım işçisi.. Gaziantep İslahiye'de ailecek biber tarlasında çapa yaptıktan sonra serinlemek için girdiği gölette boğularak hayatını kaybetti."

"MEVSİMLİK TARIMDA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR OKULA DEVAM EDEMİYOR"

İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, mevsimlik tarım işçilerinin ve çocukların ağır yaşam ve çalışma koşullarına dikkat çekti. Tarım işçilerinin en ilkel şartlarda barınmak zorunda kaldıklarını belirten İpek, "Su, tuvalet, duş alma koşulları yok; beslenme problemleri ile karşılaşıyorlar. Salgın hastalık riski ile karşı karşıyalar. Çalıştıkları alanlarda sigortaları yapılmıyor, yevmiyelerine el konuyor, dayı başlarının baskılarına maruz kalıyorlar. Göçmen tarım işçileri milliyetçi ve ırkçı saldırılara uğruyor. Tarım işçilerinin çocukları gittikleri yerlerde onlar da birer işçi oluyor. Ailesiyle birlikte mevsimlik tarım işçiliği için seyahat etmek zorunda kalan çocukların eğitim alması da mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalar, mevsimlik tarımda çalışan çocukların yüzde 50'sinden fazlasının okula devam etmiyor.

HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUKLARIN YÜZDE 53'Ü TARIM İŞÇİSİ

İş cinayetlerinde geçen yıl hayatını kaybeden çocukların yüzde 53'ü tarım işçisi. Yetişkin işçiler gibi trafik kazası, böcek sokması, temiz su olanağının olmamasından kaynaklı baraj ya da suda boğulmalar, enfeksiyon, aşırı sıcak gibi problemlere maruz kalan tarım işçisi çocuklar aynı zamanda şiddete ve tacize maruz kalıyor, solunum sistemi ve deri hastalıkları, nörolojik bozukluklar, kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve psikososyal sorunlar ise onlar için çok daha erken başlıyor. İtalya'da,Hindistanlı tarım işçisinin hayatını kaybetmesi ilişkin işçi sendikaları 25 Haziran'da Latina'da tarım işkolunda greve gitme kararı aldı. 2013-2024 yılları döneminde 81 göçmen çocuk işçi koca koca konfederasyonların olduğu Türkiye'de hayatını kaybetti! Muhammed Hinki 82. ölüm oldu." diye belirtti.

YILIN İLK 5 AYINDA 24 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İSİG Meclis'inin verilerine göre;

Son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti.

MESEM, tarım, inşaat, sanayi, genel işler ve motokurye çocukların ölümleriyle beraber 2024'ün ilk beş ayında 24 çocuk işçi hayatını kaybetti.

2023-2024 yılında Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalışırken 7 çocuk; 17 yaşındaki inşaat işçisi Alperen Enes Ural, 17 yaşındaki inşaat işçisi Murat Can Eryılmaz, 15 yaşındaki mobilya işçisi Erol Can Yavuz, 14 yaşındaki metal işçisi Arda Tonbul, 17 yaşındaki Ömer Çakar, 16 yaşındaki Zekai Dikici ve 17 yaşındaki Ulaş Dumlu yaşamını yitirdi.

2023'te 54 çocuk işçi hayatını kaybetti.

11 yılda 82 göçmen çocuk işçi hayatını kaybetti. 18 Haziran'da Antep'in İslahiye ilçesinde, sıcak havadan bunalıp gölete giren 14 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Suriyeli Muhammed Hinki son ölüm olarak kaydedildi.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.