HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 26 HAZİRAN 2024, ÇARŞAMBA

ETT DERNEK BAŞKANI KADEMELİ EMEKLİLİK ŞART DEDİ

31.05.2024 00:00
Taşın altına elini koymuş güçlü bir kadın! Filiz Konca

Emeklilikte Tarihe Takılanlar Dernek Başkanı Filiz Konca; Özge Demir ile Perspektif Programı'na konuk oldu.

 "Hayatımda hep zor durumları seçtim." diyen Filiz Konca; dernekleşme sürecini ve dernek misyonunu anlattı.

GELECEK KAYGISI YAŞIYORUZ

Filiz Konca içinde bulunduğu süreci Özge Demir'e anlattı.

Konca: "Burada bir mağduriyet var. Hepimiz çalışma hayatına devam eden insanlarız. Çalışma hayatının içindeyken gelecek kaygısı yaşıyoruz. Bu durumu, içinde olan anlar.

7438 SAYILI KANUNDAN SONRA DERNEKLEŞME KARARI ALDIK

3 Mart 2023 tarihinde 7438 sayılı kanunun hayata geçmesiyle yeni bir mağduriyet doğdu. Biz bu kanundan sonra gelecek kaygısı yaşamaya başladık. Dernek kurma kararı aldık.

Emeklilik, çalışma hayatındaki insanların belli bir prim ödedikten ve belli bir yaşa geldikten sonra devletten ya da özel kurumlardan elde ettiği gelir sistemidir. Emeklilik hepimizin hayal ettiği ve günü geldiğinde huzur içinde yaşamak istediği bir dönem. Bizim hayatımızın bu dönemiyle alakalı kaygılarımız var.

AMACIMIZ ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL!

Amacımız kesinlikle erken emekli olmak veya bundan bir imtiyaz elde etmek değil. 7438 sayılı kanunun işlemesiyle bir mağduriyet doğdu. Adil ve eşit olmayan bir emeklilik sistemi hayata geçti. Bu durum toplumu derinden yaralamıştır. Hakkaniyet ve eşitlik kavramlarını ortadan kaldırmıştır.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIDA HAKSIZLIĞA UĞRUYOR

Staj ve çıraklık mağdurları,astsubaylar,uzman çavuşlar, toplumun bir çok kesimi sigorta girişi konusunda haksızlığa uğruyor.

Staj ve çıraklık yapabilmek için öncelikle öğrenim hayatını tamamlamak gerekiyor. Tıpkı askerlikte olduğu gibi, askerdeyken nasıl çalışma hayatı içinde olamıyorsanız; staj ve çıraklık yaparken de başka bir çalışma hayatı içinde olamıyorsunuz.

Staj gördüğünüz tarihte başka bir yerde sigorta girişiniz olamaz. Askerde geçen zamanı nasıl borçlandırabiliyorsanız staj ve çıraklık yapılan süre içinde aynı durum geçerli olmalıdır. Staj ve çıraklık bir eğitimdi. Gerçek çalışma hayatı değildi demek çok büyük bir haksızlıktır.

REFORM NİTELİĞİNDE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI İSTİYORUZ

Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği olarak savunduğumuz en önemli başlık, reform niteliğinde bir sosyal güvenlik mevzuatının hayata geçirilmesi. Dönem dönem hükümetlerin belki oy kaygısıyla belki başka sebeplerle getirdiği yasalar olmuş. Bu yasaların emeklilikte doğum tarihini baz almaması nesiller arası adaletsizliğe sebep olmuş.

Biz en adil ve hakkaniyetli sistemin doğum yılına bağlı kademeli emeklilik olduğuna inanıyoruz. Doğum yılına bağlı kademeli emeklilik staj ve çıraklık sorununu da çözüme kavuşturmuş olacak." diyerek konunun detaylarını canlı yayında dile getirdi.

 
Özge DEMİR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.