HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 27 EYLÜL 2024, CUMA

KADINLAR NAFAKA ALMASIN

27.06.2023 00:00


Erkekler nafaka ödemek zorun da mı ?

3 gün evli kalınıyor,ömür boyu nafaka ödeniyor!

Nafaka yüzünden erkekler mağdur oluyor.

Son günlerde mağdur olduğunu iddia eden ve nafaka ödemek istemeyen erkeklerden çokça bu sözleri duyar olduk . Peki bu söylemler ne kadar mantıklı? Hukuken ne kadar karşılığı var?

Bu cümleler kadınların mücadele ederek kazanmış oldukları nafaka hakkına dönük saldırıların bir parçası.

Bu cümleler tamamen kara propaganda cümleleri.

Ne yazık ki bu söylemlerden yola çıkarak bu toplumda işsiz bırakılmış milyonlarca kadının nafaka hakkına göz dikiliyor.

Nafaka hakkının neden en çok kadınlarla anıldığını da konuşmakta fayda var. Örneğin 3 gün evli kaldı sonra nafaka istedi. Söyle mi direk kadınları hedef alıyor.

Nafaka hak olarak evlilik birliğinin sonlandırılmasının ardından geçinmek zorunda kalan ve geçinmekte zorluk yaşayan,işsiz olan ,geliri daha düşük olan tarafa; hali vakti daha yerinde olan karşı tarafın ödemekle yükümlü olduğu geçimlik anlamına geliyor. Erkeğin kadına ödemek zorunda bırakıldığı birşeymiş gibi algılanan nafakayı aslında kadının da erkeğe ödeyebileceği durumlar var. Fakat her türlü konumda kadınların hakkını konuştuğumuzda erkeklerin sözde mağduriyetlerinin dile getiriliyor olması aslında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne kadar derin olduğunu gösteriyor.

Nafaka hakkına sahip olmak için belli şartlar var. Her boşanan kadına direkt nafaka bağlanıyor ve erkek de bunu ödemek zorunda kalıyor diye algı yaratılıyor.

İşsiz kalan,işsiz bırakılan ve geçinmekte zorlanan taraf en çok kadınlar oluyor.Çünkü yıllardır eğitim hakkından mahrum bırakılanlar,çalışma hayatına dahil edilmelerinin önünde engeller olanlar,evliliğin ardından yeniden işe girmekte güçlük yaşayanlar kadınlar.Bu durum hayatın her alanına yayılmış durumda.

Evlilik sürerken erkeklerin haksız bir kazanç elde ettiklerini görüyorsunuz. Kadın işten çıksın. Eğitim hayatına ara versin ya da eğitim hayatını bıraksın. Çocuk doğursun.Evin her türlü yükünü üstlensin. Temizlik,yemek,kimi zaman yaşlı ve çocuk bakım… bütün bunlarla birlikte evde bir tür organizasyon ve planlama yapıyor oluşu bütün sorumluluklar kadının üzerine yıkılıyor.  Bu süre içerisinde dışarıda çalışan kişi erkekse;erkeği dışarıda çalışabilir hale getiren ve o iş gücünün üretime dahil edilmesinde önemli payı olan kadınlardır. Bu yüzden evlilik sonlandırıldığı zaman elbette hayatını geçindirmek zorunda kalan tarafa nafaka ödenmesi gereklidir.

Ayrıca iki tür nafaka vardır. Çocuklar için ödenen nafaka ve yoksulluğa düşen tarafa ödenen nafaka.

3 gün evli kalındı sonra erkek ömür boyu nafaka ödemek zorunda kaldı söylemine geri dönecek olursak ömür boyu nafaka ödemek diye birşey söz konusu olamaz. Nafakanın sürekli olarak alınmasını sağlayan mahkeme kararıdır. Nafaka ödenen taraf yoksulluktan kurtulduysa  nafaka kesilir. Başka biriyle evlilik söz konusuysa nafaka kesilir. Nafakanın hangi durumlarda ödenip hangi durumlarda kesileceğinin koşulları mevcut. Dolayısıyla bu iddialar yersiz,hukukla bağdaşan hiçbir yönü olmayan,tamamen erkeklerin nafaka ödememek için uydurdukları ve buradan kara propaganda yaptıkları bir meseledir.

sKadınların nafaka almasını bende istemiyorum.Nafakayı kaldırmakla uğraşacağınıza kadınların nafakaya ihtiyaç duymayacağı bir sistem kurmaya çalışın. Sorunun çözümü bu!

 
Özge DEMİR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.