HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 22 OCAK 2025, ÇARŞAMBA

İslâm'ın özü iyiliktir

20.12.2023 00:00
Kur'an-ı Kerimde, Hz Yusuf'un (a.s) kıssasında, insan fıtratının iyi-kötü vasıfları ortaya konur.

Bu kıssada Hz. Yusuf'un (a.s) anne ve babasına bağlığı, kardeşlerine iyilikleri, nefis mücadelesi, adalet, insaf, insana değer, vefa, sevgi saygıyı görmek bakımından tekrar tekrar okunup anlatılması,  nefislerimizin ayıkması, terbiye - tezkiyesi bakımından faydalı olacaktır.

İslam'ın kelime manasından biri barış ve huzurdur. Kur'an-ı Kerim'de, Hasene, hayr, muhsin, sevab,  ihsan, birr kelimeleri çok zikredilir.

İyiliğin dağılımına bakılınca; Kur'an-ı Kerim'de insana gösterilen model kamil insan modelidir. Asıl olan budur. Bu yönü ile ehl-i beyt nefesi,  gönül dostlarının manevi terbiyelerinden nasiplenmiş, mayalanmış Türk milletinin, kişilik yönü büyük ve zengindir. İyiliksever, hatır nazdır. Yeter ki, '' her geceyi kadir, her gördüğünü Hızır bil'' gerçeğinden hareket edelin.

Kötülere iyilik etmek.

Şeyh Sadi diyor ki: ''Kötülere iyilik etmek, iyilere kötülük etmek gibidir.''

İyiliği tesis etmenin kuralı, iyiliği, iyileri korumak ve onların yanında olmaktır. Kötünün, hırsızın, arsızın, eşkıyanın yanında, tarafında olunursa iyilerin hakkı nasıl korunur?

Tuz Parası

Sadi Gülistanda anlatır:

Nuşirevan-ı Adil için bir av yerinde kebap edecekler. Fakat tuz yok. Bir parça tuz getirmek için uşaklardan birini köye göndermişler. Nuşirevan uşağı çağırmış ve :

Tuzu para ile al, ta ki o köyden tuz olmak hükümetçe bir adet olup köy harap olmasın, diye tembih etmiş.

Nuşirevan'ın yanında bulunanlar:

Bir parça tuzda ne fenalık çıkar? Demişler

Nuşirevan:

''Zulmün esası, cihanda evvela az imiş, sonra her gelen bir parça artırmakla bugünkü dereceyi bulmuşlar''

Eğer ahalinin bahçesinden padişah elma yerse, uşaklar ağacı kökünden çıkarırlar. (Gülistan)

Bir hatıra:

Umrede görevli olduğum bir yıl, Safa ile Merve arasında say yaptırıyordum. O gün öylesine yorulmuş ve sıcaktan bunalmıştım ki, Sa'yin bir anında dermanım kesilir gibi oldu. Zemzemin başında biraz dinleneyim derken, bir amcamız aniden başımdan aşağıya soğuk zemzem dökmeye başladı. Başımdan aşağıya dökülen soğuk zemzem beni bir anda kendime getirdi. Hâlbuki ben bir şey söylememiştim. Meğer benim durumumu fark etmiş ve aklınca böyle bir çözüm düşünmüş. Hâlâ hürmetle hatırını sorduğum amcanın bu iyliğini unutamıyorum.

İyilik böyle bir şeydir. Sen niyet ettin mi Allah'ın lütfu ve keremi her iki tarafı da kuşatıyor.

Bu sebeple iylik sahipleri yüce insanlardır. Onlara bu kuvveti Allah veriyor.

İyi olmak, iyilerle beraber olmak, ölümün iyisi ve kolayı ile Hakka yürümek...

Müslümanın hayat elbisesinin süsü budur.

İslam'ın özü iyiliktir.

''Her iyilik bir sadakadır'' hadis-i şerifini düstur edinelim.

''Yine bir kişinin ailesine vereceği bir lokma, pazardan filesini doldurup taşıdıkları, ihtiyaçlarını helal yoldan temin etmesine kadar ''gönül alıcı'' iylikler, sadaka sevabı ile mükâfatlandırılıyor…

Cenab- Hak ayet-i kerimede buyuruyor:

''…İylik edin. Şüphesiz Allah İyilik edenleri sever'' (Bakara suresi 195)

Nu mutlu iyi kişilerden ve iyilerle beraber olabilen, hayra koşan, ve hayra çağıran, hayırda muvaffak olan bahtiyar kişilere

 
FEYYAZ İNANÇ - KULVAR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.