HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 03 ARALIK 2024, SALI

Mahzun bir kalbi sevindirmek

05.12.2023 00:00
Kur'an-ı Kerimde bu ümmetin vasfı ''HAYIRLI ÜMMET''

''Siz, insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz.''

(Al-i İmran -110)

''Onlar, Allah'a ve âhiret gününe inanırlar; iyiliği emreder, kötülükten menederler; hayırlı işlere koşuşurlar; İşte bunlar iyi (salih) insanlardandır.'' (Al-i İmran süresi 114)

Hiçbir iylik karşılıksız bırakılmayacak

''Onların yaptıkları hiçbir hayır karşılıksız bırakılmayacaktır. Allah, takva sahiplerini çok iyi biliyor'' (Al-i İmran 115)

İyliğin nebevi ölçüsü:

Resulullah (sav) "Her Müslümanın sadaka vermesi gerekir" buyurdu. Allah Resulüne: "Ya bulamayan olursa?" diye soruldu. "Eliyle, çalışır, hem şahsı için harcar hem de tasadduk eder" cevabını verdi. "Ya çalışacak gücü yoksa?" diye soruldu "Bu durumda, bir ihtiyaç sahibine yardım eder" dedi. "Buna da gücü yetmezse?" dendi. "Marufu veya hayrı emreder" dedi. "Bunu da yapmazsa?" diye tekrar sorulunca: "Kendini başkasına kötülük yapmaktan alı kor. Zira bu da bir sadakadır" buyurdu.

Hz. Ali'den (R.A) rivayet edilmiştir ki:

''Allah'ın işitmesi bütün sesleri kapsamıştır. Kim ki, bir kalbe sevinç verirse Allah o sevinçten bir lütuf yaratır. O kimseye bir musibet geldiği zaman, bu lütuf akan su gibi o kimsenin kalbine akar, su deve tersini silip attığı gibi o kimsenin kalbindeki kederini silip atar.''

''İhtiyaç giderememek, onu ehl-i olmayandan istemekten daha kolaydır''

''İhtiyacın için sık sık Müslüman kardeşine başvurma. Çünkü buzağı anasının memesini emerken ifrata kaçarsa, anası onu süser.''

Sevgili Peygamberimizin (s.a.v) hadis-i şeriflerinde bildirdiğine göre, insanların geçtiği yoldan zararlı bir cismi kaldırmak bile imanın şubelerindendir.

Müslümanların medeniyetinin temel noktasında bu tevhidi terbiye vardır.

Tarihin şahitlik ettiği vakıf medeniyetinde iyliğin izlerini görürüz.

Hastalar için şifahaneler, yolcular için hanlar, çeşmeler vardır. Kuşlar için, insanlar için hasta haneler vardır. Muhtaçlar için kese taşları vardır.

Ana babaya, komşulara, akrabaya, dostlara iylik vardır.

Yeşile, çevreye, taşa, kuşa… iylik vardır.

Müslüman, Allah'ın ve Onun Sevgili Habibinin (s.a.a) ahlakı ile ahlaklanan iylik elbisesini giyen demektir.

İylikseverlik, kadirşinaslık

beşaşet sahibi güleryüzler saçandır.

Çocukluğumda İstanbul Hanımefendisi Hacı anne vardı. Aman Allah'ım… Evinin kapısını güler yüzle açar, güler yüzle karşılar ve güler yüzü, nazik sesi, içli hatır soruşu ile gönlümüze genişlik verirdi. Çok merak ederdim acaba sinirlenince nasıl oluyor diye. Nihayet bir gün dede ile arasındaki sitemkâr konuşmalarına şahit oldum. Birbirlerine taş atmıyorlar gülün yapraklarını atıyorlar.

En sinirli zamanının taşkınlığına bakın. Hayran olurdum bu nasıl aile bağlılığı, düzeni, anlayışı.

Bu ne büyük ahlak ve insan ilişkisiydi. Allah Rahmet eylesin.

Kapı komşumuz Fehmi amca vardı. Benim elimden tutar bahçesine götürür tulumbadan su çekip, yüzümü yıkardı.  Bazen elma, bazen de fındık verip gönderirdi. Hep rahmetle anarım.

Dünya bu iyiler ve iyilikler ile ayakta durur.

İyiliği bir saraya benzetirsek…

Güler yüz, saf bir gönül, ihtiyacı olduğu halde karşısındakini nefsine tercih, tok gözlü, tamahkarlık yok, tevekkül, cömertlik, görünür bu sarayda.

Sevgi ile ayakta durur. Bu saraya giren huzur bulur.  Kendini güvende hisseder.

Nezaket, şefkat, hatır, değerli olma, sabır, saygı, gönül alma, gönül bilme vardır.

Hani Yunus demişti:

''Hepisinden iyice bir gönüle girmektir.''

 
FEYYAZ İNANÇ - KULVAR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.