HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 22 OCAK 2025, ÇARŞAMBA

Fezkuruni dedi efendim Kur’an içinde

01.05.2023 00:00
Yazı başlığında geçen Fezkuruni 'Beni zikredin' anlamındadır. Kur'an-ı Kerim'de Bakara suresi 152. ayet-i Kerimede geçer. Ayetin anlamı: "Beni zikredin Ben de sizi zikredeyim."

Bir başka ayet-i kerimede, "Allah'ı zikretmek elbette en büyük ibadettir" (Ankebut, 45) buyurulur.

Allah'ı zikretmek mümin için farz olan görevlerimizdendir. Hem de farz-ı ayın denilen, her müslüman kadın ve erkeğin ayrı ayrı üzerine görev olan emirdir. Yani namaz kılmak, oruç tutmak gibi... 

Tasavvufi anlamı, kapsama ve etki alanı ile bakıldığında Allah'ı zikretmek bütün ibadetlere tesir edeceğinden, hatta sahih iman, güzel ahlaka yön vermesi ile ecdadımız 54 farz içerisinde birinci sırada Allah'ı zikretmek demişlerdir.

Allah'ı anmak ne demektir?

Allah'ı anmak neden bu kadar önemli?

Allah'ı hatırda tutmak, her an bizi gördüğünü düşünmek kulluğun esası ve gereğidir. Bu dünyada bir tek amacımız var. O da kul olmaktır.

Bu yönü ile Kur'an-ı Kerim'de, hadis-i şeriflerde sıklıkla Allah'ı zikretmek emredilmiştir.

Bir hadis-i şerifte Allah Resûlü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Zikredenle zikretmeyenin misali, ölü ile diri gibidir."

"Ölü ile diri" benzetmesinin anlamı üzerinde düşünmek yeterlidir. 

Kalbin ölü olması halinde, insan Allah'a nasıl yakınlaşır? İbadetlerin tadını nasıl alır? İyi bir müslüman nasıl olur? Nasihatlerden ibret almaz ise nasıl olgunlaşır?

Her an hayır ile diri olmak gerekir. Allah'ın aşkına ulaştıracak daim zikir halini yakalamak için uyanık olmak gerekir. Gaflet mümine yakışmaz. Unutmak, hatırlamamak, zikir ile yenilenmemek durumunda kalbin kararması muhtemeldir. Paslanması beklenir. Bu yönü ile zikrullah (Allah'ı zikir) kalplerin cilasıdır.

Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in tarifi ile, "Allah diyerek Allah'a nida edersen Allah da 'buyur kulum' der."

Allah ile beraber olursun. Onun sevgisine yakın olursun. Zikir, yakîn denilen büyük bir tasavvufî kavramın anlamlarına, feyzine ve muhabbetine kişiyi taşır.

Zikrin tadı var mıdır?

Her ibadetin kendine göre tadı yani kalpte feyzi vardır.

Yukarıda beyan ettiğimiz gibi zikir, ibadetlerin hepsini tatlandıracak şifreler yüklü büyük ibadettir. Birçok tatları içinde barındıran zikir ibadeti, kul için, bilgisayar tuşuna basmak kadar kolaydır. Elbette böyle bir ibadete ulaşmayı şeytan kıskanır. Ve kulları engellemeye çalışır. Nefis bahaneler ile önünü kesmeye çalışır.

Burada bir hatıramı naledeyim:

Silivri'de görevde olduğum yıllarda tanıdığım Samet Amca vardı. Kürtçe konuşur, Türkçe kelimelerde zorlanırdı. Bir memur ile başından geçeni anlatmıştı. Adama zikir yapmayı ne kadar anlattı ise, o anlamıyor. Bir de bunu yapanlara Hucu diyor. Samet Amca demiş ki: "Seni kim yarattı?" Adam dedi ki: "Allah." Kendine özgü şivesi ile cevap verdi: "Ha, bah. Sen de Allah dedin."

Ne demişti Eşref-i Rumi:

"Aç gözünü Eşref efendim Hakk'ı zikreyle

Fezkuruni dedi efendim Kur'an içinde."

 
FEYYAZ İNANÇ - KULVAR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.