HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 08 EYLÜL 2024, PAZAR

Kızgın seçmen sandığa gitmedi

30.05.2023 10:14
Kızgın seçmen sandığa gitmedi
Kızgın seçmen sandığa gitmedi
28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.2 oy alarak rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu geride bıraktı ve Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı oldu. Kılıçdaroğlu'nun kaybetmesinde sandığa gitmeyen seçmenin etkili olduğu görülürken bundan sonra gözler Meclis'e ve yeni kurulacak kabineye çevrildi.

Uzun bir seçim döneminin ardından şimdi gözler Meclis'e ve yeni kurulacak kabineye çevrildi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin sonuçları açıklamasının üçüncü günü TBMM Genel Kurulu toplanacak. YSK'nın kesin sonuçları ise önümüzdeki bir kaç gün içerisinde açıklaması bekleniyor.

İlk birleşimde milletverilleri yemin ederek görevlerine başlayacak. Yemin töreninden sonra 10 gün içerisinde 28'inci Dönem Meclis Başkanı yapılacak seçimle belirlenecek. Bu arada yeni kabine, büyük bir ihtimalle milletvekili yemin töreni öncesi belirlenecek.

İLK BİRLEŞİMİ BAHÇELİ YÖNETECEK


Meclis Genel Kurulu'nun 28'inci dönem ilk birleşimini iç tüzük gereği en yaşlı üye yönetecek. O isim de 1 Ocak 1948 doğumlu olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olacak. Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla Genel Kurul'da ilk yemini de Devlet Bahçeli edecek. Bahçeli'nin ardından ise milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sırasına göre sırayla ant içecek. Yemin etmekten kaçınan milletvekilleri ise milletvekili sıfatlarından kaynaklanan haklardan yararlanamayacaklar.

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?


Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından TBMM Başkanlığı seçimi yapılacak. Yemin törenini takip eden 5 gün içinde aday olacak isimler Meclis Başkanlık Divanı'na başvuruda bulunacak. Başvuru süresinin sona ermesini takip eden 5'inci gün ise Genel Kurul'da Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Gizli oylamayla yapılacak seçim üç turdan oluşacak. İlk iki turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy aranacak. İlk iki turda gerekli oya ulaşılamaması halinde üçüncü turda salt çoğunluğu yani 301 oyu alan Meclis Başkanı seçilecek. Yeni seçilen Meclis Başkanı 2 yıl boyunca bu görevi üstlenecek.

AKP MECLİS'E 268 MİLLETVEKİLİ SOKTU


Meclis'te yer alacak 600 milletvekili toplamda 7 partiden oluşacak. Seçim sonucunda Meclis'te yer alacak partiler AKP, CHP, YSP (Yeşil Sol Parti), MHP, İYİ Parti, YRP (Yeniden Refah Partisi) ve TİP oldu. En çok vekil sayısını AKP elinde bulundururken en az vekil sayısı ise TİP'e ait. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AKP'nin oy oranı yüzde 35,61 oldu.19.3 milyon seçmenin oyunu alan AKP'yi Meclis'te 268 vekil temsil edecek. 268 milletvekili arasında Cumhur İttifakı kapsamında AKP adı altında ortak liste ile seçime giren DSP ve HÜDA PAR vekilleri de yer alıyor. Buna göre DSP'den 1 milletvekili, HÜDA PAR'dan 4 milletvekili Meclis'te yer alacak. MHP'nin 14 Mayıs'taki oy oranı yüzde 10,07 oldu. MHP'yi mecliste 50 vekil temsil edecek. Öte yandan YRP Meclis'te 5 vekil ile temsil edilecek.

CHP'NİN HESABI TUTMADI


CHP'nin oy oranı ise yüzde 25,33 oldu.13.7 milyon seçmenin oyunu alan CHP'yi Meclis'te 169 vekil temsil edecek. 169 milletvekili arasında Millet İttifakı kapsamında CHP adı altında ortak liste ile seçime giren DEVA, GP, SP, DP, İYİ Parti ve TDP vekilleri de yer alıyor. Buna göre DEVA'dan 14 milletvekili, GP'den 10 milletvekili, SP'den 10 milletvekili, DP'den 3 milletvekili, İYİ Parti'den 1 milletvekili ve TDP'den 1 milletvekili 28. dönemde Meclis'te yer alacak. İYİ Parti'nin 14 Mayıs'taki oy oranı yüzde 9,69 oldu. İYİ Parti'yi Meclis'te 43 vekil temsil edecek.

YSP 61 VEKİLLLE TEMSİL EDİLECEK


14 Mayıs'taki seçimlerde YSP'nin oy oranı ise yüzde 8,82 oldu. 4.8 milyon seçmenin oyunu alan YSP'yi Meclis'te 61 vekil temsil edecek. 61 milletvekili arasında Emek ve Özgürlük İttifakı kapsamında YSP adı altında ortak liste ile seçime giren EMEP ve TÖP vekilleri de yer alıyor. Buna göre EMEP'ten 2 milletvekili, TÖP'ten 1 milletvekili 28. dönemde Meclis'te yer alacak. Aynı ittifakta yer alan fakat kendi listeleri ile seçime giren Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) oy oranı yüzde 1,73 oldu. TİP, 4 vekilini Meclis'e sokmayı başardı.

BÜYÜKŞEHİRLERDE HAYAL KIRIKLIĞI


Bu arada 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.2 oy alarak, Kemal Kılıçdaroğlu'nu geride bıraktı. Böylece Erdoğan Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı oldu. Kılıçdaroğlu'nun iddialı olan yerlerde sandığa gitme oranının 14 Mayıs'a göre düşük olması ise dikkat çekti. Özellikle büyük oy potansiyeli olan ve Kılıçdaroğlu'nun almayı umut ettiği büyükşehirlerde sandığa gitme oranı düştü. Örneğin İzmir'de ilk turda sandığa gitme oranı yüzde 90.2 iken ikinci turda yüzde 87.1'e düştü. İstanbul'da bu oran yüzde 90.5'ten yüzde 87.2'ye, Ankara'da ise yüzde 91.2'den yüzde 87.9'a geriledi.

HDP SEÇMENİ SANDIĞA GİTMEDİ


HDP ve YSP'nin oy potansiyelinin yoğun olduğu doğu ve güneydoğuda da 2. tur katılımı düşük oldu. Örneğin Diyarbakır'da ilk turda sandığa gitme oranı yüzde 81.7 iken ikinci turda yüzde 75.9 olarak gerçekleşti. Ağrı'da yüzde 72.8'den 65.8'e düştü. Mardin'de yüzde 82.7'den 78.9'a, Van'da yüzde 78.6'dan 72.2'ye, Siirt'te ise yüzde 83.3'ten 78.6'ya geriledi. 

KILIÇDAROĞLU DEPREM BÖLGESİNDE KAYIP


Deprem bölgesini kapsayan 11 ile baktığımızda ise seçmenin tercihi Erdoğan'dan yana oldu. Depremin merkezi Kahramanmaraş'ta Erdoğan yüzde 75.7 oy alarak rakibine büyük fark attı. Erdoğan, Malatya'da yüzde 71.9, Adıyaman'da yüzde 68.8, Elazığ'da yüzde 70.2, Gaziantep'te yüzde 62.7, Şanlıurfa'da 64.8, Osmaniye'de yüzde 66.2, Kilis'te yüzde 70 oranında oy aldı. İlk turu Hatay'da Kılıçdaroğlu önde bitirirken ikinci turda Erdoğan Hatay'dan yüzde 50.1 oy almayı başardı. Kılıçdaroğlu deprem bölgesindeki iller içerisinde sadece Adana ve Diyarbakır'da Erdoğan'ı geçebildi. Kılıçdaroğlu Adana'da yüzde 54 oranında oy alırken, Diyarbakır'da yüzde 71.6 almayı başardı.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.