HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 OCAK 2025, CUMARTESİ

KEMAL DEMİREL VE KAPANAN KÖY OKULLARI

08.05.2023 01:22
KEMAL DEMİREL VE KAPANAN KÖY OKULLARI
KEMAL DEMİREL VE KAPANAN KÖY OKULLARI
Eğitim İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy yaptığı açıklamada, taşımalı eğitim yüzünden 22 öğrencinin yaralandığına dikkat çekti…

Toy şunları söyledi:

"Israrla bu suçu işlemeye devam eden, öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim hakkını gasp eden siyasi iktidar, her gün 500 bine yakın öğrencinin yaşamını riske atmaktadır.

Çocuklar için en güvenli, en nitelikli okul; evlerine en yakın okuldur.

Son 21 yılda Türkiye'de 17 bin, Bursa'da 700 civarı köy okulu kapatılmıştır.

Bugün okulları kapatılan ve taşımalı eğitime mahkum edilen öğrenciler, sabah saatlerinde okullarına gitmeye çalışırken hafriyat kamyonuyla okul servisinin çarpışması sonucu 100 metre sürüklenmiş ve 22 öğrenci yaralanmıştır.

Bu çağda taşımalı eğitim utancını bizlere yaşatan siyasi iktidar, her gün neredeyse başka bir kentten, ilçeden, ülkenin dört bir yanından gelen servis kazası haberlerine gözünü kulağını tıkamaya, garabet sistemi sürdürmeye devam etmektedir.

Kapatılan köy okulları yanı sıra MEB bütçesinden paralel, yandaş vakıflara aktarılan paralarla derslik yapılabilecekken tekli eğitime geçme vaatlerini de tutmamış ve ikili eğitim yapan okul sayısını artırmıştır.

Derslik yetersizliği nedeniyle Bursa'da öğrencilerin çoğu da özel servis kullanmak zorunda kalmaktadır.

Yakın zamanda bir öğrencimizin ölümüyle sonuçlanan başka bir kazadan sonra bu sabah Kayapa İlk ve Ortaokulu'na gitmek için yola çıkan öğrencilerimizin yaşadığı kazadan dolayı son derece üzüntülü olduğumuzu ifade etmek ve taşımalı eğitimin bir suç olduğunun altını çizmek isterim."

Yeliz Toy köy okullarının kapatılarak köylerin öğretmensiz bırakıldığına, öğrencilerin ise örgün eğitimi terk etmek ya da riskli taşıma sistemine mahkum olmak arasında tercihsiz bırakıldığına dikkat çekti...

Köy okulları kapalı olduğu için kaldıkları yurtlarda Aladağ'da yanarak ölen, Karaman'da cinsel istismara uğrayan, 6 şubat depreminde kaçak yurtlarda enkaz altında kalan öğrencileri anımsattı.

Yeliz Toy sözlerini şöyle noktaladı:

"Çocuklarımıza güvenli, sağlıklı bir eğitim ortamı sağlamak şöyle dursun yaşamlarını hiçe sayan, tehlikeye atan bir anlayışla mücadele ediyoruz.

Başta bugün yaralanan öğrencilerimiz olmak üzere hepimize geçmiş olsun. Bu son olsun…"

KEMAL DEMİREL VE KAPANAN KÖY OKULLARI

Konu açıklamadan da anlaşılacağı üzere kapanan köy okulları…

Ne zaman kapanan köy okulları gündeme gelse, rahmetli TBMM 22. Ve 23. Dönem Bursa milletvekilli olarak görev yapan Kemal Demirel aklıma gelir… Kendisini CHP'de siyaset yaptığı yıllardan, İl Başkanlığı döneminden tanırım…

Demirel Bursa'nın yanı sıra Türkiye genelindeki 17 ildeki 378 kırsal mahalleyi / köyü dolaşıp kapanan köy okullarının terk edilmiş hallerini fotoğraflamıştı…

011 yılından bu yana çektiği fotoğraflarla kapatılan köy okullarının yeniden açılması ve çocukların hiç olmazsa ilkokulu köylerinde okumaları için kamuoyu oluşturmaya çalışmıştı…

Kapanan köy okullarının terk edilmiş halini yansıtan 1000 fotoğraftan oluşan sergi Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, BAOB Fuaye Alanı, Hisar Kaleiçi ve Mudanya'nın yanı sıra Nilüfer Konak Kültürevi'nde sergilenmişti…

KÖY OKULLARININ ÖNEMİ VE PANDEMİ

Köy okullarının idealist köy öğretmenleri sayesinde çok sayıda zeki ve başarılı köy çocuğu, parasız yatılı devlet okullarına yönlendirilmiş ve doktor, mühendis, öğretmen, hemşire, veteriner, avukat, akademisyen olmuştu…

Öte yandan köy okullarının ne kadar önemli olduğu pandemide ortaya çıkmıştı. Kentler Koronavirüs salgınıyla yangın yerine dönerken, köylerde yaşam devam ederken, uzaktan eğitim ise internet çekmemesi, tablet ve bilgisayar yetersizliği gibi nedenlerle aksamış, eğitimde fırsat eşitsizliği uçuruma dönüşmüştü…

Kemal Demirel pandemide dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a da bir mektup göndererek 2006 yılından bu yana taşımalı eğitim nedeniyle kapanan köy okulları ile yapmış olduğu çalışmaları anlatarak kapanan köy okullarının açılması gereğini gündeme getirmişti…

KEMAL DEMİREL MİLLETVEKİLLİĞİ DÖNEMİ SONRASINDA DA ÜRETMEYİ SÜRDÜRDÜ

Çoğu siyasi milletvekilliği dönemi sona erdikten sonra kentle ilgili bırakın çaba göstermeyi kelam bile etmez olur… Ama Kemal Demirel ülkenin ve kentin çocukları için üretmeyi, farkındalık çalışmalarını sürdürmüştü…

Kemal Demirel taşımalı eğitim yerine çocukların köyünde, kırsal mahallesinde en azından ilkokul eğitimini almaları gerektiğine şöyle dikkat çekmiş ve son nefesine kadar kapanan köy okullarının yenden açılması için elinden geleni yapacağı mesajını vermişti:

 "Milletvekilliği görevimde birçok kez bu konuda TBMM'ye soru önergesi verdim. Köylerde en çok çocuklar ile konuştum.

 Çocukların feryatları hep aynıydı. Onlar bana bu sistemden rahatsız olduklarını anlattılar. Öğretmenler sadece çocukları eğitmekle kalmaz, bulundukları köyde akil insan durumundadır. Ben son nefesime kadar kapanan okullarının yeniden açılması için elimden geleni yapacağım."

Ne yazık ki Kemal Demirel'İ 3 Mayıs 2022 tarihinde yitirdik. Kendisini rahmetle ve saygıyla anıyorum…

2021 EYLÜL'ÜNDE KARSAK'TAN SESLENMİŞTİ

Demirel, 2022 yılı Eylül'ünde  2021-2022 eğitim öğretim dönemine atıfta bulunarak Karsak kırsal mahallesinden  kamuoyuna şöyle seslenmişti:;

"Maalesef bu yılda 1 milyona yakın öğrenci yine taşınıyor, 16 bine yakın köyde okullar kapalı olduğu için Bayrak Töreni yapılmadı ve İstiklal Marşı okunmadı.

 Yaklaşık 16 yıl önce başlattığım ve Türkiye'nin gündemine getirdiğim taşımalı eğitimden dolayı kapatılan Orhangazi'ye bağlı Karsak köyündeyim.

Son yönetmelik değişikliğinden sonra köylerde yaşayan vatandaşlara sesleniyorum. Kapatılan köy okullarının yeniden açılması için ve ana, 1, 2, 3 ve 4'e giden çocukların kendi köylerinde okumaları için yetkililere başvursunlar.

 Bugün bir kez daha yetkililere sesleniyorum şartlar ne olursa olsun Taşımalı Eğitimden dolayı kapatılan Köy Okulları mutlaka açılmalı.

 En az bir öğretmen bulunmalı.  Her köyde andımız, İstiklal Marşımız okunmalı, Bayrak Törenleri yapılmalı ve Ulusal Bayramlarımız kutlanmalı. "

Eğitimde tasarruf olmaz. Kapatılan Köy Okulları açılana kadar mücadeleye devam edeceğim. "

KEMAL DEMİREL'İN TBMM'DE 2011'DE SORDUĞU SORULAR HALA GÜNCEL!

Kemal Demirel 29 Mart 2011'de TBMM'ye verdiği araştırma önergesinde dönemin Milli Eğitim Bakanı'na şu soruları yöneltmişti:

"1- Taşımalı Eğitimden dolayı taşınan öğrencilerimiz ve ailelerinin yaşadıkları psikolojik ve sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ilgili şimdiye kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır?

2- Son yönetmelik değişikliğinden sonra kapalı durumdaki köy okullarının açılması için kaç başvuru yapılmıştır?

3- Bu başvurularda şartları uygun bulunup kaç tanesine olumlu cevap verilip köy okulu açılmıştır?

4- Taşımalı Eğitim sisteminin tekrar gözden geçirilmesi ve 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren başlamak üzere 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıfa giden öğrencilerin kendi köylerinde okumaları ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Yoksa bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

5- Kapatılan Köy Okulları ve lojmanları ile ilgili bakım ve onarımıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

6- Bu eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında, 15 Şubat'ta kaç köy okulu yüz yüze eğitime başlayacaktır?"

Kemal Demirel'in bu soruları hala yanıt bulmadı… Hala çok güncel…

Artık o sorularını soramasa da gördüğüm kadarıyla Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy kapanan köy okullarını sorgulamayı sürdürüyor… Bu bir bayrak yarışı gibi…

SİVAS'A HIZLI TREN GELDİ, AMA HALA BURSA'YA GELEMEDİ

Konuyla ilgisi yok, ama Kemal Demirel'i anmışken Demiryolu sevdasından söz etmemek olmaz... Yıllarca Bursa'ya tren gelmesi için inanılmaz bir mücadele verdi. Hatta Bursa Demiryolu Sevdalıları Derneği'ni bile kurdu...

Yanıt vereyim... Ankara-Sivas arasını 12 saatten 2 saate düşüren YHT bugün hizmete girdi... Ama sene 2023... Bursa'ya YHT bir yana normal tren bile gelmedi...  (H. Gül KOLAYLI- www.bursa.com)



 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.