HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 28 NİSAN 2025, PAZARTESİ

Bursa ovasında su seviyesi alarm veriyor!

13.03.2025 11:32
Bursa ovasında su seviyesi alarm veriyor!
Bursa ovasında su seviyesi alarm veriyor!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Platform Programı'nın ilk konuğu oldu. Programda Bursada Bugün'den Elif Didem Danacıoğlu'nun da aralarında bulunduğu medya temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Başkan Bozbey, müsilaj sorunundan, Bursa'nın barajlarına, Bursa turizminden, Bursaspor'a, kentsel dönüşümden, deprem ve trafik sorununa kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Bursa Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Dijital Platform Programı'nın ilk konuğu oldu. Bozbey, müsilajdan barajlara, turizmden Bursaspor ve kentsel dönüşüme kadar uzanan konularda önemli açılamalar yaptı.

İşte gazetecilerin soruları ve Başkan Bozbey'in verdiği cevaplar:

Kültürpark'ta Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Ramazan etkinliklerinde neler yapılıyor?

"Bütün hemşehrilerimizin Ramazan'ını kutluyor, sağlıkla bir Ramazan geçirmelerini diliyorum" şeklinde sözlerine başlayan Başkan Bozbey, "Bu ay paylaşmanın ve dayanışmanın ayı. Onun için hepimiz bir taraftan bu paylaşımı yapıyor bu dayanışmayı gösteriyoruz. Bunun yanında o eski geleneksel Ramazan'ların tadını tatmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak hem Kültürpark'ta hem de Yıldırım'da Ramazan Meydanı kurduk. Bu iki meydanda şu anda Ramazan'ın geleneklerini, göreneklerini yansıtıyoruz" dedi.

Marmara için çok önemli bir sorun; Müsilaj. Marmara Denizi'nin korunması adına ne gibi önlemleriniz olacak?

Marmara'nın sadece Bursa olarak değil, bir bütün olarak düşünmenin önemli olduğunu ifade eden Bozbey, "Marmara 30 milyona yakın insanın yaşadığı bir yer. Ancak Türkiye'de yıllardır 'İstanbul'un taşı toprağı altın', 'Marmara'nın taşı toprağı altın' diye diye dengeyi bozduk. Sanayi Marmara'da yoğunlaştı. İnsanlar yoğun olarak burada yaşamaya başladı. Kaçak yapılaşma bu sebeple burada oldu. Baktığımız zaman Marmara'yı da aslında biz kirlettik. Bilim insanlarının yapmış olduğu açıklamalara göre; Müsilaj'ın etkisi yüzde 100'ün üzerinde... Yüzde 60'ı evsel atıklardan, yüzde 40'ı sanayi atıklarından oluştuğu söyleniyor. Tabii tarımdaki atıklardan da nasibini alıyor. Ben de Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olduktan sonra bu konuya özel bir sayfa açtık ve Marmara'da konuyu gündeme getirdik. Bilim heyetinin müsilaj ile ilgili çalışmaları var. 2021 yılında Marmara Denizi, bölgesinde yaşayanlara, "Benim etrafımda bulunan insanlar; benim içimdeki canlılar kayboluyor. Ben de ölüyorum eğer böyle yaparsanız, bana sahip çıkmazsanız, bana atıklarınızı bu şekilde gönderirseniz, kısa süre sonra bütün canlılar ben de yok olacağı gibi ben de yok olacağım" mesajını verdi. Bu mesajı almış olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bu yıl beklenen yağış olmadı. Bu konuda nasıl bir önlem çalışmalarınız var? Çınarcık Barajı ile ilgili süreçte gelinen nokta nedir?

Su konusunu sürekli gündemde tutulması gerektiğinin altını çizen Bozbey, "Mevsimsel şartlar, üstelikte tüm dünyayı etkileyen iklim değişimleri maalesef Bursa'mızı etkiliyor. Bursa'nın havası ısındı ve uzun zamandır Uludağ'a doğru düzgün kar yağmıyor. İstanbul'a yağdı Bursa'ya yağmadı. Bursa'daki beklentimiz Uludağ'da 2 metre civarında kar olmasıydı. Sokaklarda en azından 15-20 santim kar olmasıydı. Biz 20 yıldır bunları göremiyoruz ve toprak doymuyor. Toprak doymadığı için yeraltı su seviyesi de aşağı indi. Ovamızda ise su seviyesi 250 metreye indi" dedi.

"Baktığımız zaman Bursa'da suyu tüketen, yeraltı suyunu bu seviyeye getiren ana sebeplerden bir tanesi tekstil, boyahaneler ve diğer fabrikaların ihtiyaç duyduğu su" diyen Bozbey sözlerine şöyle devam etti:

"İhtiyaç olduğunda 25 tane kuyuyu tekrar açıyoruz. Diğer taraftan Çınarcık'ı Bursa'ya bağlamak için bir hat var. Bununla ilgili arkadaşlarımız başlamış ama geç kalınmış. DSİ'nin yapması gerekirken yapmamış. Neticede müteahhiti çağırıp, 'Parası var mı var. O zaman ilave parasını biz ödeyeceksek öderiz. Bir an önce hızlıca çalışın. Biz diğer teknik sorunları da çözeceğiz. Bir an önce Çınarcık'ı bağlayalım. Hiç olmazsa önümüzdeki süreçte Bursa su sıkıntısı yaşamasın' dedim. Müteahhitle oturup anlaştık ve hızlıca çalışıyor."

1/100 000 ölçekli çevre düzeni planı hangi aşamada? Akademik Odalar Bursa'nın riskli yapı stokunu vurguluyor. Yeni sanayi bölgelerinin açılması isteniyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir? (Bursada Bugün Köşe yazarı Elif Didem Danacıoğlu)

Planlamanın her işin başı olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, kentsel dönüşümle ilgili de önemli noktalara değindi.

Bozbey sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlamda biz geldiğimiz gibi 1/100 000'lik planla ilgili çalışmaya başladık. Burada akademik odalardan kurulu ve 3 tane üniversitenin de içinde yer aldığı, başında da teklifimizi kırmayan milletvekilimiz Prof. Dr. Kayıhan Pala'nın olduğu Akademik Danışma Kurulu da kurduk. Bu kurul bundan sonra sürekli çalışacak olan kurul. Yani bütün planlarla ilgili çalışacak. Bununla birlikte Bursa Plan adı altında bir oluşum sağladık. Bursa'nın bütün değerleri orada toplanıyor. Daha önceki yapılmış çalışmalar da oraya katıldı. Böylece alt başlık olarak Bursa Plan grubunda sektör bazında çalışmalar var. Bu çalışmalar devam ediyor. Sonuçta bu yılın sonuna kadar burada bir plan ortaya çıkacak ve bu planda katılımcılığı esas alıyoruz. Muhtarlarımızla toplantılar yapıyoruz, bunları anlatıyoruz. Basınımızdan mutlaka eleştirileri ve önerileri bekliyoruz. Her kesimden bekliyoruz. 17 ilçeyi kapsayan 17 belediye başkanımızla bu süreci ortak yürütüyoruz. Her üç ayda bir belediye başkanlarımızla bir araya geliyorum. Çünkü kent hepimizin. Üç ayda bir Bursa'yı tartışıyoruz. Önemli konuları tartışıyoruz. Meclis üyelerimiz de bu işin içerisinde. Herkesin katkısı olacak. Tüm partilerin de katkısı olacak. Çünkü bu benim planım değil, bu Bursa'nın planı. Bu yüzden Bursa'da her türlü siyaseti, her kesimin görüşleri olacak. Ortak paydada bir araya gelip Bursa'yı kurtaracağız."

Olası büyük bir depremde Bursa'yı neler beklediği hep konuşulur. Kentsel dönüşüm çalışmalarındaki son durum nedir? Bursa'da riskli bölgeler nelerdir?

Bursa'da 9 tane fay hattının olduğunu söyleyen Bozbey, "7 tanesi bunlardan biraz daha güçlü. Bunlar 7 üzerinde deprem üreten fay hatları. Biz Bursa olarak kentsel dönüşümü riskli bölgelerde hızlandırarak yapmak zorundayız. Örneğin 7 civarında bir depremin olduğunu düşünün. Onun etkisi sıvılaşma potansiyeli olduğu yerlerde çok daha yıkıcı olacaktır ama sıvılaşma potansiyeli olmadığı, kayaç olan yerlerde belki sarsacaktır, çatlatacaktır ama yıkıcı olmayacak. Sıvılaşma potansiyeli genelde ova kesimde. Bu anlamda biz şu anda yoğunluğunuzu tamamen ova kesimine vermiş durumdayız. Demiryolu altı dediğimiz o bölgede, yine Yıldırım tarafında, yine Ankara yolunun altı dediğimiz o bölgede sıvılaşma potansiyelinin olduğu yerlerde can kayıplarının çok fazla olma ihtimali kuvvetli. Yapılan çalışmalarda olası bir depremde 122 bin bina risk altında. Bursa'da 620 bin bina var. Biz göreve geldiğimizde 520-540 bin civarında yapı vardı. Yaptığımız çalışmayla 620 bine çıktı. 122 bin risk altında olan binaların 28 bin civarındaki binası, olası bir depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir can kaybetsek 28 bin can yapar. Bunun için biz hem Yıldırım'da hem Osmangazi'de, Nilüfer'de zaten çöküntü bölgesi yok. Orada genellikle imarlı alanlar da dönüşüm var. Bu alanlardaki bütün kentsel dönüşümü hızlandırmak ve bir an önce dirençli yapı haline dönüştürmek zorundayız. Tüm hazırlıklarımız var. Projeler devam ediyor. Yani bunun yanında eskiden planlanmış olan 10 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm çalışması da devam ediyor" diye konuştu.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.