HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 17 HAZİRAN 2024, PAZARTESİ

Bursa Ulu Cami 4

25.10.2023 00:00
Ya müteal /Azemet-i kibriyası en yüce olan

Bu esma'nın üst kısmına şu yazılıdır. ''Kul lena yevmel ceza'' üst kısmında Teâlî' yazılıdır. Mana: ''Ceza gününde bize ''gel'' de''

Ey kudreti ile kullarını kuşatan Allah'ım! Hesap gününde ''Gel'' kulum de. Bize lebbeyk de. Bize merhametinle lütfet. Bize acı. Biz senin yüceliğin karşısına işte diz çöktürüp oturtulduk.

''Ve'büd Rabbeke hatta yetiyeke'l yekın.''

''Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et''. (Hicr 99) Emir sığasıyla Cenab-ı hak kullarına böyle buyuruyor. Müslüman için hayatın anlamı inanmak ve ibadet etmektir. Yaratılışımızın gayesi budur. İbadetin zamanın da ayette belirtilmesi baştanbaşa Kur'an-ı kerim'in buyruklarının öz ifadesidir.

Diğer yazılar:

Allahu müfettihal ebvab. (Allah kapıları açandır)

İftehlenaebvabel hayrat. (Hayırlı kapıları aç)

Kalellahü'l Meliküs- Settar

Melik ve Settar olan Allah dedi ki:

''Cennatin tecri min tehtihal enhar'' Altından ırmaklar akan cennetler vardır: Bu ayet Kur'an-ı Kerim'de çok yerde tekraren geçer.

Ulu Camideki yazılarda şiirsel bir bakış da vardır.

Ya Muhtar

Elhikna biibadikel hıyar:

Ey Muhtar (seçici ) olan Allah'ım bizi hayırlı kulların arasına kat

Korkuları yenen dua:

Ya Hafiyel Eltaf, Neccina mimma nehaf. ''

(Ey gizli lütuflar sahibi bizi korkularımızdan kurtar.)

Ya Erhamerrehimin, İrhamna

(Ey merhametliler merhametsisi bize merhamet et)

Ulu Cami Hikayeleri

İnşa hikayesi

Yıldırım Beyazıt Niğbolu da haçlı ordusu ile savaşıp zafer kazanırsa 20 tane cami yaptırmaya söz vermiş. Zaferden sonra hem camilerin çokluğu ve yeri düşünülünce damadı Emir Sultan'a danışmış o da ''20 kubbeli cami yaptırması halinde sözün yerine getirilmiş olacağını söylemiş. Ve Ulu Cami'nin yapımına karar verilmiş.

Ulu Cami'ni Yeri

Emir Sultan rüyasında bir yerin çizildiğini bahsedilen yere bakıldığında çimenlerin büyüdüğü görülür. Bunu üzerine bugünkü yerine yapılır.

 
FEYYAZ İNANÇ - KULVAR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.