HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 27 EYLÜL 2024, CUMA

Ulu Camiyi ziyarete hazır mısınız? -I-

26.09.2023 00:00
Öyleyse zikir meclisi kurulmuş, halaka tamamlanmış, devran başlayacak. Zikri yönetecek olan zat şu ayet-i kerime'yi okuyor… Doğu kapısından içeri girdiğinizde sağ omuz hizasından hemen karşınıza çıkan ayeti:

''Ela bizikrillahi tedmeinnül kulub'' ''Kalpler ancak Allah'ın zikri ile tatmin olur (huzura kavuşur''(Rad 28)

Sonra siz dervişlerin arasına katılıyor, Allah diyerek, Hu diyerek, Hay diyerek, salâvatlar okuyarak, tevbe-i istiğfar ederek zikrediyorsunuz. Ehl-i beytin isimlerinin yazıldığı çerçevede yazan. Meded Ya Ali'nin, Hz Fatıma, Hz Hasan ve Hz. Hüseyin'in (Şu an mevcut değil) kasideleri duyulur sanki zakir başından…

Zikir ayetinin yazılı olduğu bu direğin hemen karşısında, Allah (c.c)- Muhammed (s.a.v) yazılı iki kare çerçeve vardır. Hemen üstünde ''Errahmanirrahim''(Rahman ve Rahim) ''Fissemavati vel'erd'' (semada ve gökte) ve Müminûn suresinin ilk ayetleri…

Sadece bu duvardaki kompozisyonu okumak mümine Ulu Camiyi dolaştıkça kâinatın zikrini, eşyanın hakikatini, kalbe gelen tecellilerin bir dervişin gözüyle okumasını ve anlatımını yaşarsınız.

Bir hadis-i şerifte: '' Allah'ı zikreden ile zikretmeyenin misali ölü ile diri gibidir.''buyrulur.

 Zikirde hayat vardır.

Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerim'de bizlere: ''Ey iman edenler Allah'ı çok zikredin''(Ahzab 41) ''Beni zikredin bende sizi zikredeyim'' buyurur.

 (Bakara152)

Bu caminin ilk imamı Süleyman Çelebi de şöyle diyor:

Allah adın zikredelim evvela

Vacib oldur cümle işte her kula



Allah adı olsa her işin önü

Her giz ebter olmaya anın sonu



Allah adın her kim ol evvel ana

Her işi asan eder Allah ana



Bir kez Allah dese aşk ile lisan

Dökülür cümle günah misl-i hazan,



İsmi pakin pak olur zikreyleyen

Her murada erişir Allah diyen



Aşk ile gel imdi Allah diyelim

Derd ile göz yaşı mil ah edelim

Zikir konusunu anlamak ve anlatmak için elimizde çok kıymetli bir eser vardır. Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın eserini tekrar tekrar baştan sonuna kadar okumak gerekiyor. Zikri, tarifini, ayet ve hadisleri, ehl-i beytten, saadet asrından yaşanmış örnekleri, tasavvufi derinliği ve tesiri bakımından önemlidir.

Ayete'l kürsî:

Birbirini takip eden direklerde kelime kelime bu ayet-i kerime yazılıdır. Aslında cami dediğimiz zaman gerek mihraplarda, gerek direk ve duvarlarda ''Ayete'l Kürsi'nin yazılı olduğu görülür.

Bu da bu ayetteki sırrı, mümini kuşatan tesiri, feyzi, koruması sebebiyledir.

Fed'ûhu muhlisine lehüddin /''O halde dinde ihlâslı ve samimi kişiler olarak O'na dua edin'' ( Mümin-65)

Kur'an-ı Kerim ve sünnetteki ölçü, yapılan bütün iş ve fiillerin niyetlerin ''Allah'ın rızasını'' gözeterek ortaya konmasıdır.

Bir ayet-i kerime'de: ''Halis din Allah'ındır'' buyrulur. Tertemiz din. İçine hiçbir şirk bulaşmamış, hurafeden uzak, tevhidi, iman esaslarını esas alan inanç.

Tertemiz bir dua ile yönelmek.  Ahlaken tertemiz olmak… Görevlerde tertemiz olmak…

Allah'ın halifesi olan insana yakışan bir duruş ve ortaya konan mükemmel şahsiyet, kâmil adamlık, er kişilik bu büyük ''ihlâs'' rütbesi ile kazanılır.

(Devam edecek)

 
FEYYAZ İNANÇ - KULVAR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.