HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 17 HAZİRAN 2024, PAZARTESİ

İnsan hakkı onuru ve Secdeye kapanan peygamber

12.06.2023 00:00
Allah'ın isim ve sıfatlarını ne kadar okur, yaşar isek o kadar tecelliye mazhar oluruz. Yakınlaşırız. Ahlakına bürünürüz.

Bu isimlerden biri de "Hak" ismidir.

İnsan hayatının mihenk taşı, insan ilişkilerinin kıymetli değeridir.

İnsanca davranışların en erdemli yönü, karakterin asıl duruşudur.

Peygamberler Allah'ın elçisidir. Allah'ın adaletini, hükmünü bildirirler.

Hak, hukuk adalet ancak bu emirlere boyun bükmek, hayata geçirmek ile mümkün olur.

Kur'an-ı Kerim'de, Hz. Davud (a.s) Güzel sesi ile Allah'ın kelamını okuyan, zikrine kuşların katıldığı, adaleti, mücadelesi kısaca örnek hayatından bölümler bildirilen peygamberlerdendir.

Kur'an-ı Kerim'de bazen tek kelime, bazen tek bir olay binlerce ders niteliğindedir.

İnsan hakkı, inan onuru, doğru karar kısaca adaletin inceliği diyebileceğimiz bu kıssa Sad suresi 21-24. Ayet-i kerimelerde geçmektedir.

''(Ey Muhammed!), Sana davacıların haberi ulaştı mı? Mâbedin duvarına tırmanıp, Davud'un yanına girmişlerdi de Dâvud onlardan korkmuştu. «Korkma! Biz birbirine hasım iki davacıyız, aramızda adaletle hükmet, haksızlık etme; bize doğru yolu göster» dediler.'' (Sad suresi 21-22)

"Şu benim kardeşimdir. Kendisinin doksan dokuz koyunu var. Benimse bir tek koyunum var. Buna rağmen, onu da bana ver dedi ve tartışmada bana galip geldi." (Sad 23)

''Davûd dedi ki: "Vallahi, senin bir tek koyununu kendi koyunlarına katmak istemekle sana zulmetmiş. Zaten ortaklardan birçoğu birbiri aleyhine haksızlık ve zulme sapar. İman edip hakka ve barışa yönelik işler yapanlar böyle değildir. Ama onlar da pek azdır." Davûd, kendisini imtihan ettiğimizi anladı, hemen Rabbinden af diledi; rükû ederek yerlere eğildi ve Allah'a yöneldi.'' (Sad 24)

Açıklama

(Hz. Dâvud taraflardan sadece birini dinleyip diğerini dinlemeden karar vermekte acele davrandığı için yanlış yaptığını düşünerek Allah'a tevbe ediyor. Çünkü adalet tek tarafı dinleyerek sağlanamaz. Zira şikayetçi taraf yalan söylemiş ya da bazı detayları gizlemiş olabilir. Cemal Külünkoğlu meali)

 
FEYYAZ İNANÇ - KULVAR / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.