HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 23 KASIM 2024, CUMARTESİ

Orhangazi belediyesi yıllık değerlendirme

Belediye en azından borç edebiyatından kurtuldu
Bir yıllık hizmet dönemini geride bırakan Çağlan yönetimindeki Orhangazi Belediyesi, ilçenin sorunlarına köklü çözüm getirememiş olsa da en azından borç edebiyatını yapmayarak eski yönetimin hastalıklı anlayışını çöpe attı.
 
11.04.2015 00:00
Orhangazi belediyesi yıllık değerlendirme
Orhangazi belediyesi yıllık değerlendirme
Bir önceki belediye yönetiminin borç edebiyatı yapmasına kamuoyunda en çok tepki gösteren basın kuruluşu olmamız hasebiyle diğer meslektaşlarımızdan o dönemde hayli eleştiri almıştık. Yeni dönemin borç edebiyatı üzerine bina edilmemesi en azından ilçenin geleceği için umut veriyor. Bir yıllık icraat dönemlerini basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşan Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, zor bir yükün altına girmiş olmalarına karşın bahane üretmeden ilçenin sorunlarını çözeceklerini vurguladı. Eski yönetimin aksine belediyeyi ağzına kadar borçla devralmış olmalarına ve de Bütün Şehir Yasası kapsamında belediye gelirlerinin neredeyse yüzde yetmişinin Büyükşehire aktarılmasına rağmen borç edebiyatına sığınmayacaklarını vurgulayan Başkan Çağlayan, ikinci yılsonunda ilçe sorunlarının büyük bir kısmının çözüme kavuşturulmuş olacağını söyledi.

İlçenin tanıtımına katkı koyacak siyasetten uzak tam bir profesyonel mantıkla hazırlanmış olan klipin seyrettirilmesiyle başlayan basın toplantısında her ayrıntı özenle gözden geçirilmiş olması da bir yılda gelinen konumun ümit var olduğunu gösterdi. Yıllık faaliyet kitapçığından, sorulan her soruya içtenlikle cevap verme cesaretine kadar birçok alanda tam not alan Başkan Çağlayan'ın yıllık değerlendirme toplantısı birçok soruna da çözüm ışığı oldu.

Başkan Çağlayan; "Çamuru toza dönmeden temizleyeceğiz"

İlçeyi yaşanmaz hale getiren çamurun toza dönüşmeden temizlenmesini icraatlarının başına alan Belediye Başkanı Çağlayan, ihaleyi alan firmalardan kaynaklı aksaklıkların faturasını ilçe halkı olarak ağır ödediğimizi vurguladı. Normal koşullarda 2014 yılı Aralık ayında tüm altyapı işinin bitmiş ve de sokakların da asfaltlanmış olması gerektiğini belirten Başkan Çağlayan, bilhassa su işini alan firmanın çok tecrübesiz olduğunu ve de bundan dolayı üç kez ihalenin yenilendiğini, elektrik kablolarının yeraltına alınmasıyla da sürecin uzadığını belirtti. Çamura sabreden Orhangazi halkının haklı olarak toza sabredemeyeceğini de belirten Başkan Çağlayan " Çamur hadi neyse de tozun sabredilecek bir yanı yok. Halkımız ilçeyi mi terk etsin. Önümüzdeki en büyük engel maalesef çamur ve toz. Aslında bu sorunları aşmış olsaydık yapmış olduğumuz diğer hizmetler de çok daha iyi gündeme gelecekti. Şimdi ağzınızla kuş tutsanız bile çamur ve tozu temizlemeden halkımız haklı olarak belediyenin hiçbir şey yapmadığı kanaatine varıyor. Son aşamaya geldik. Nasip olursa en kısa zamanda çamurun toza dönüşmesine fırsat vermeden bu soruna da köklü çözüm getireceğiz. Altyapı ve asfaltlama işi her ne kadar Bursa Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk ve kontrol alanında olsa da Orhangazi Belediyesi olarak bizler de gerekli çalışmaları en üst düzeyde yapıyoruz." Diyerek Orhangazi'nin daha fazla çamur ve tozla anılmasının önüne geçmeye çalıştıklarını vurguladı. Kamuoyunda tarih vermelerinin eleştiri unsuru olduğunun farkında olduklarını da söyleyen Başkan Çağlayan "bazen tarih veriyoruz ve o tarihleri yeniden revize etmek zorunda kalıyoruz. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı bu tarihler hep gecikiyor. Tarih vermesen millet de hepten ümitsiz oluyor, veriyorsun hava şartları müsait olmuyor. Biz de çok zorda kaldık. Lakin çamur toza dönmeden bu sorunu çözeceğiz. Halkımızdan biraz daha sabır istiyoruz." Diyerek çamur ve toz sorununa bir an önce çözüm bulmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

Danışman yalanı başkanı da rahatsız etti

Başkan Çağlayan'ın bir yıllık değerlendirme toplantısında en dikkat çeken konulardan birisi de belediyeye yüklü miktarda maliyet karşılığı basın danışmanlığı hizmeti veren Tuna Gazetesi çalışanlarının servis ettikleri şişirme haberler oldu. Başkan Çağlayan'ın adına " Vaatlerimizin yüzde yetmişini tamamladık" şeklinde servis edilen haberin doğru olmadığını söyleyen Başkan Çağlayan   " Ben böyle bir açıklama yapmadım. Haberi gazetelerden okuyunca ben de şaşırdım. Böyle bir açıklama olur mu? Halkımız da haklı olarak tepki verdi. İlçenin hali ortada. Bizim söylediğimiz şudur ki vaatlerimizin yüzde yetmişine el attık. Dahası sonra incelediğimizde şunu gördük ki vaatlerimizin neredeyse yüzde doksanına el atmışız. Fakat el atmak farklı bir şey, tamamladık demek farklı bir şey. Daha önümüzde dört yıl var. vaatlerimizin arkasındayız. Nasip olursa hepsini ve de daha da fazlasını yapacağız. Fakat ilk işimiz toz ve çamurdan ilçemizi kurtarmak olacak." Diyerek danışmanların yağlama haberini yalanladı.

BELEDİYE 19 MİLYON BORÇLA ALINDI

Görev süresi içerisinde geçmişle uğraşmaktan uzak durmaya gayret gösterdiğini söyleyen Başkan Çağlayan, "Kendi yapacaklarımızın ifade edilmesini daha mantıklı gördük. Ancak bazı noktalarda bilgi vermek zorunda kaldık" dedi. Belediye'nin mali durumu hakkında bilgiler veren Çağlayan, "Görevi devraldığımız tarih itibariyle Belediye'nin kayda giren borcu 11 Milyon'dan fazlaydı. Faturalandırılmayanlarla birlikte bu rakam 13 Milyon Lira'ydı. Belde belediyelerinden aktarılan borçlarla birlikte Orhangazi Belediyesi'nin toplam borcu 19 Milyon Lira oldu. Bütçesel imkanlara karşı yapılanlar ve bırakılan borç ortadadır. Yorum yapmayacağım" dedi. Borç edebiyatı yapmadıklarını söyleyen Başkan Çağlayan, hizmet üretmeye devam ettiklerini söyledi.

BELEDİYE GİDERLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

2014 yılının ilk üç ayında Orhangazi Belediyesi'nin 8 Milyon 322 Bin Lira geliri olduğunu anlatan Çağlayan, "O dönemde genel idareden aylık ortalama 2.3 Milyon lira gelirken, biz göreve geldikten sonra bu rakam 600 Bin Lira'ya düştü. Şimdiler de hükümetin borç ertelemesi ile birlikte 1 Milyon'a çıktı. İlk 3 aydaki 8 Milyon'luk gelire karşı, sonraki 9 ayda toplam gelirimiz 19 Milyon Lira olarak gerçekleşti. İlk 3 aylık giderler ise 12 Milyon 306 Bin Lira. Yani aylık ortalama 4 Milyon 102 Bin Lira harcanmış. Bizim dönemimizdeki 9 aylık süreçte yapılan toplam harcama miktarı 32 Milyon 727 Bin Lira. Yani aylık ortalaması 3 Milyon 636 Bin Lira. Bazen savurganlık yapılıyor gibi söylemler duyuyorum. İlk üç ayda sadece 50 Bin nüfuslu Orhangazi için harcama yapılırken, sonraki 9 ayda eski belde ve köylere de hizmet aktarılmaya başlanmasıyla birlikte 76 Bin nüfuslu 31 mahalleli bir Orhangazi'ye harcandı" diye konuştu.

CUMHURİYET ALANI BÜYÜYECEK

Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Alanı için proje hazırladığını açıklayan Çağlayan, "Mevcut bir proje var. Buda gözetilerek ilave çalışmalar yapılacak. Meydan projesi iki aşamadan oluşacak. Birincisinde mevcut meydan düzenlenecek. İkincisinde ise Cumhuriyet Alanı ile Gazi Orhanbey Camii arası boşaltılacak. Burada Doğan Güllü İş Merkezi çevresindeki istimlak işlemleri de tamamlanıp, o bölgede anayola kadar açılmış olacak" dedi. Çağlayan, meydan ile cami arasındaki dükkanların yıkımı konusunda tarih vermeyip, ikinci aşamada yıkılacaklarını işaret ederken, "Cami karşısındaki otoparkın bulunduğu bölgede Osmanlı çarşısı yapılacak. İstemeleri halinde ara kısmındaki esnaflara buralardan yer verilecek" dedi. Haber: 3. Göz HRA

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.