HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 22 OCAK 2025, ÇARŞAMBA

Okul Gıdası Tebliği yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, okul kantinlerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve kullanılacak okul gıdası logosuna ilişkin hususları belirledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, okullardaki kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak okul gıdası logosuna ilişkin hususları belirledi. Tebliğin, Bakanlıktan okul gıdası onayı alınması zorunluluğu, okullarda faaliyet gösteren gıda işletmelerinin Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerine uymaları ve okul gıdası onayına dair maddeleri, 6 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.
 
24.10.2020 00:00
Okul Gıdası Tebliği yayımlandı
Okul Gıdası Tebliği yayımlandı

Okul gıdası onay şartları belirlendi

 

Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı Tebliğ ile, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak okul gıdası logosuna ilişkin hususlar belirlendi.

 

Tebliğ, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikte yer alan ürünleri kapsamıyor.

 

Okul Gıdası Logosu

 

Tebliğde, Okul Gıdası Logosu; "Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında 2/1/2019 tarihinde imzalanan Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İşbirliği Protokolünde tanımlanan, Sağlık Bakanlığı tarafından kriterleri belirlenen Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların etiketi üzerinde bulunacak Ek-2'de yer alan logoyu",

 

Okul gıdası ise; "Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan Bakanlıktan okul gıdası onayı almış ve ambalajında okul gıdası logosu bulunan gıdayı" olarak tanımlandı.



Genel hükümler

 

Tebliğin uygulanmasında Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı işbirliği yapacak.

 

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdalar için Bakanlıktan okul gıdası onayı alınması,

Söz konusu gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların ambalajında Okul Gıdası Logosunun bulunması zorunlu olacak.

Bakanlıktan okul gıdası onayı almamış gıdalarda Okul Gıdası Logosu kullanılamayacak.

Okullardaki gıda işletmeleri, Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerine uyacaklar.

Oyuncak malzemeleri, okul gıdası ambalajlarında kullanılamayacak

Tebliğ kapsamında üretilen ürünlerde Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği kapsamında yer alan ve/veya oyuncak olarak kullanılması muhtemel olan madde ve malzemeler gıda ambalajı olarak kullanılamayacak.

Okul gıdası kriterleri, Sağlık Bakanlığınca belirlenerek, Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) ile Millî Eğitim Bakanlığına resmi yazı ile iletilecek, Bakanlık ve Millî Eğitim Bakanlığı internet sayfasında yayımlanacak.

Okul Gıdası Logosu bulunan ürünler; bakkal, market ve benzeri perakende işletmelerde de satışa sunulabilecek.

 


Okul Gıdası Komisyonu

Okul gıdasına ilişkin yeni başvuruları ve okul gıdası kriterlerine ilişkin değişiklik taleplerini değerlendirmek üzere Okul Gıdası Komisyonu kurulacak. Komisyon; Bakanlıktan üç, Sağlık Bakanlığından iki, Millî Eğitim Bakanlığından iki temsilci olmak üzere konusunda uzman toplam yedi üyeden oluşacak. Gerekli hallerde komisyon toplantılarına ilgili diğer Bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları da davet edilebilecek.

Bakanlık Makamı tarafından görevlendirilecek Bakanlık temsilcisinin Başkanlık edeceği Komisyon üyelerinin görev süresi üç yıl olacak.

Komisyon üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak, kararlar oy çokluğu ile alınacak. Oyların eşitliği durumunda Başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılacak. Komisyon yılda en az altı kez toplanacak.

Okul gıdası kriterleri belirlenecek gıdalar için başvurular Komisyonda değerlendirilmek üzere Bakanlığa yapılacak. Komisyon, okul gıdası kriterlerinin belirlenmesine ilişkin Bakanlığa yapılan başvuruları değerlendirecek. Bakanlık Komisyon görüşünü Sağlık Bakanlığına bildirecek.

Okul gıdası onayı ve logonun özellikleri

Gıda işletmecisi, okul gıdası onay işlemleri için Tebliğ ekinde yer alan Başvuru Dilekçesi ile Okul Gıdası Onay Başvurusunda İstenen Bilgi ve Belgelerden oluşan dosya ile il müdürlüğüne müracaat edecek.

Okul gıdası onayı almış gıda işletmeleri ve ürünler Bakanlık internet sayfasında yayımlanacak.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların üzerinde Okul Gıdası Logosu bulunacak.

 

Ambalaj üzerinde yer alacak Logonun çapı;

 

a) En geniş yüzeyi 80 cm²'den büyük olan ambalajlarda veya kaplarda 2,5 cm,

 

b) En geniş yüzeyi 25 cm² ile 80 cm² arasında olan ambalajlarda veya kaplarda 2 cm,

 

c) En geniş yüzeyi 25 cm²'den küçük olan ambalajlarda veya kaplarda 1,5 cm,

 

olarak uygulanacak.

 

Logoda yer alan yazı karakterleri ve şekiller, etikette kullanılan zemin ile kontrast oluşturacak şekilde kullanılacak.

 

Bakanlıklar, tescillenen Okul Gıdası Logosunu faaliyetleri kapsamında herhangi bir izne gerek kalmaksızın kullanabilecek.

 



Okul gıdası denetimine ilişkin hususlar

Okul gıdalarının denetimi Bakanlıkça yapılacak. Gerekli görülmesi halinde Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il müdürlükleri temsilcilerinden de birer kişi katılım sağlayacak.

Okul Gıdası Logosu bulunmayan gıdaların satışını/sunumu yapan gıda işletmelerinin tespit edilmesi halinde işletmeler ile bulundukları okulları, gerekli tedbirlerin alınması amacıyla aylık olarak Millî Eğitim Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerine bildirilecek.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurum müdürlükleri; Okul Gıdası Logosu bulunmayan gıda satışı yapan işletmeler hakkında Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirleri alacak ve Bakanlığı bilgilendirecekler.

 

Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği

Bakanlık, Tebliğin uygulanmasında sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapabilecek.

Bakanlık gerek gördüğünde, Tebliğ hükümlerinin uygulanmasına yönelik talimat veya kılavuzlar hazırlayacak.

Tebliğ hükümlerine aykırı davrananlar hakkında Bakanlıklar ilgili mevzuat çerçevesince idari yaptırımları uygulayacak.

20/6/2019 tarihli ve 30807 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'i (Tebliğ No: 2019/29) yürürlükten kaldıran Tebliğin 5'inci maddesinin,

Bakanlıktan okul gıdası onayı alınması zorunluluğuna ilişkin ikinci fıkrası ile okullarda faaliyet gösteren gıda işletmelerinin Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerine uymalarına dördüncü fıkraları ile okul gıdası onayına ilişkin 7'nci maddesi 6/9/2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

Diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini; Tarım ve Orman Bakanı, Sağlık Bakanı ve Millî Eğitim Bakanı müştereken yürütecek.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.