HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 KASIM 2024, PERŞEMBE

Tarihe Böyle mi sahip çıkacaksınız?

Böyle mi Turizm ilçesi olacaksınız?
 
29.07.2024 10:30
Tarihe Böyle mi sahip çıkacaksınız?
Tarihe Böyle mi sahip çıkacaksınız?
Orhangazi'de idarecilerden STK Başkan ve temsilcilerine kadar herkes sazı eline aldığında Turizm Kenti olma nutukları atarken burunların dibinde yok olan tarihi eserleri görmemeye devam ediyor. Yok, olmakla karşı karşıya kalan tarihi eserlere sahip çıkmak yerine korumaya alınmış eserlerle oyun oynamayı tercih etmek ise kolaycılık.

Bursa Orhangazi Yeni Gürle Mahallesinde bulunan tarihi kilise her geçen gün yok oluyor. Her geçen gün bir duvarı ve parçası yıkılıyor. Evlerin içerisinde kalıp kilise alanı içerisinde yerleşim alanı kurulması ile yok olmasına davetiye çıkartmaya devam ediyor.

202 YILLIK TARİHİ KİLİSE

Yeni Gürle Köyü'nde bulunan kilise, 1822 yılında Yunanistan'dan gelip Gürle Köyü yakınına iskan edilip Gayrimüslüm Gürle Köyü'nü kuran Ermenilerce kurulmuştur. 31,50X13,05 metre ölçülerindeki anıtsal durumda bulunan yapının örtüsü bugün tamamen yıkılmış durumdadır. Yapının duvarları tuğla ve moloz taşı ile almaşık teknikle örülmüştür. Yapının içinde bir de sütun kaidesi vardır. Doğusunda yarım yuvarlak apsid, iki yanında birbirine simetrik iki yan apsid bulunmaktadır. Kalıntılarından üç nefli bazilika planlı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır. Kilise iki-üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş veya kaba yontma moloz taştan yapılmıştır. Apsid kubbeleri de moloz taştandır. Yapının içi, köyde evsiz kalan Roman vatandaşlarca yapılan evciklerle doludur.

ORHANGAZİ BELEDİYESİNE AİT

SÖZDE RESTARASYON KARARI ALINMIŞTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde evlerin arasında kalan tarihi bir kilise kalıntısını, 'kültürel varlık' olarak tescil etti ve restorasyon sürecini 2020 yılında kağıt üzerinde başlatmasına rağmen o gün bu gündür bir ses çıkmadı ve tarihi yapı yok oluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 24 Haziran 2020 tarihinde yapılan toplantısında, Orhangazi'ye bağlı Yenigürle'den bir dosya da karar altına alınmıştı.

Söz konusu dosya, Orhangazi Belediyesi'nin mülkiyetine ait, mevcut sit alanlarının dışında kalan metruk kilise ve müştemilatını konu ediyor.

Yazışma süreci, 2017 yılına dayanan dosyanın değerlendirme görüşmeleri sonucu, tarihi kilise ve kalıntılarının hakkında 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' kararı alınmasına rağmen halen bir çalışma başlatılmadı. Tapu sicil kayıtlarına, söz konusu taşınmaz hakkında, '1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' tescili doğrultusunda, şerh konuluyor.

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, ayrıca Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ilgili dayanak kararını da işleme koyuyor. Tanım ve tescil kararıyla paralel olarak, aynı karar bütünlüğü içerisinde de, "Yapıya ilişkin hazırlatılacak rölöve ve restitüsyon ve restorasyon projelerinin, Kurulumuza iletilmesine karar verildi." denmesinden 7 sene geçti ama tık yok.

Orhangazi ve Yenigürle, vaktiyle Bizans döneminin önemli bölgelerinden İznik ve gölünün çevresinde bulunuyor.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.