HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 MAYIS 2024, PAZAR

KAYIHAN PALA: “TERK EDİLEN MADEN SAHALARI NEDEN REHABİLİTE EDİLMİYOR?”

18.04.2024 10:55
KAYIHAN PALA: “TERK EDİLEN MADEN SAHALARI NEDEN REHABİLİTE EDİLMİYOR?”
KAYIHAN PALA: “TERK EDİLEN MADEN SAHALARI NEDEN REHABİLİTE EDİLMİYOR?”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar'a 16 Ocak 2024 tarihinde Bursa'daki maden sahaları hakkında dört soru yönelten Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala'ya yanıt, gecikmiş olarak, 3 ay sonra geldi.

3213 Sayılı Maden kanunu gereği, bir maden ruhsat sahasının terk edilebilmesi için rehabilitasyon çalışmalarının tamamlanmış ya da doğal topoğrafyanın bozulmamış olması gerekiyor. 13 Şubat 2024 tarihinde İliç'te yaşanan maden faciası sonrasında, Türkiye'deki madencilik ve madencilik faaliyetleri, yalnızca madenlerin işletilmesi aşamasında değil, bununla birlikte maden alanlarının terk edilmesi sonrasında maden sahalarının rehabilitasyonu açısından da önemli bir gündem oluşturuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala'nın sorularına verdiği yanıtta 2006-2023 yılları arasında Bursa'da toplam 1043 maden arama ve 355 maden işletme ruhsatı verildiğini açıkladı. Bayraktar açıklamasında Bursa'da aynı yıllar arasında 808 maden ruhsatının iptal edildiğini ve 903 de terk edilen maden ruhsatı olduğunu paylaştı. Sorulara verdiği yanıtın devamında Türkiye Geneli Rehabilite Edilmiş Sahalar ile Madencilik Sosyal Sorumluluk Çalışmalarının Tespiti Projesi (TÜRMES)'den bahseden Bayraktar; bu envantere göre Bursa'da 903 terk edilen maden sahasına karşın, yalnızca Büyükhorhan'da ve Orhaneli'nde birer tane olmak üzere toplam 2 maden sahasının sırasıyla 2 ve 315 hektarlık bir alanının ağaçlandırıldığını açıkladı. Bakan Bayraktar, rehabilitasyon çalışmalarının bir proje kapsamında yürütüldüğünü ve halihazırda maden sahalarının rehabilitasyonu ile ilgili düzenlemeleri içeren bir mevzuatın olmadığını ancak üzerinde çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Bakan Bayraktar'ın verdiği yanıt üzerine açıklama yapan CHP'li Pala; "Bakanın verdiği yanıta göre Bursa gerek arama gerek işletme ruhsatı sayılarıyla devamında iptal edilen ve terk edilen maden sahalarının çokluğu ile maalesef ekolojik bir yıkım altındadır. Bakan'dan Bursa'da rehabilite edilen maden sahalarının adlarını ve koordinatlarını talep ettik, ancak bu bilgiler paylaşılmadı. Terk edilen maden sahası sayısı 903 olarak açıklandı, ancak bu sayıdaki maden sahasının büyüklüğüne ilişkin bir açıklama yapılamadı. Ayrıca bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu gibi, maden sahalarının ağaçlandırılması ancak kısmi rehabilitasyon olarak değerlendirilebilir. Maden sahalarının gerçek rehabilitasyonu ise ağaçlandırmanın yanı sıra madencilik faaliyetleri sırasında bozulan arazinin, madencilik öncesi arazi kullanım biçimine dönüştürülmesi ile sağlanabilir. Bursa'da ruhsatı terk edilen maden sahası sayısı 903 iken hiç birinde rehabilitasyon yapılmamış olması, yalnızca ikisinde kısmi rehabilitasyon yapılmış olması; AKP iktidarının madencilik alanındaki tutumunu göstermesi bakımından ibret vericidir. İktidar maden şirketlerini desteklerken, ekolojik yıkıma seyirci kalmaktadır. Maden sahalarının rehabilitasyonu hakkında halen bir mevzuatın olmaması kabul edilemez. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Bursa'da da hem aktif madenler hem de terk edilen maden sahaları ile doğa büyük bir eko-kırıma uğratılmaktadır" dedi. 3. GÖZ HRA

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.